Zákaz prodeje alkoholu a lockdown jako v Izraeli. Imunolog Hořejší by opatření přitvrdil

ilustrační foto

Pokud za sebou pandemie koronaviru zanechá v Česku jen deset tisíc mrtvých, bude to imunolog Václav Hořejší považovat za úspěch. „Já si myslím, že to bude ještě horší,“ dodal Hořejší ve vysílání CNN Prima NEWS. Na vině jsou současná opatření, která sice jsou podle jeho slov správná, ale přichází pozdě. Podle šéfredaktora Zdravotnického deníku Tomáše Cikrta by vláda měla přijmout co nejtvrdší opatření.

„Nemá cenu apelovat u lidí, musí se to vynutit,“ řekl Hořejší k lidem, kteří nedodržují vládní nařízení. Stát má prostředky na to, aby si dodržování předpisů vynutil. „Nevím, proč se stát stále tak ostýchá udělat to, co by pomohlo společnosti,“ řekl imunolog a dodal, že restrikce jsou v zájmu boje proti pandemii v pořádku.

Cikrt pro CNN Prima NEWS uvedl, že aktuální stav souvisí také s tím, že nemocnice zatím situaci například na rozdíl od Číny zvládají. Připomněl přitom příklady, jak v této asijské zemi lidé s koronavirem umírali na ulicích. České nemocnice zatím sice mají kapacity, což však v lidech vyvolává pocit, že je „vždy někdo zachrání“.

Podle Hořejšího jsou nová opatření rozumná. „Přimlouval bych se i za omezení či zákaz prodeje alkoholu,“ řekl imunolog a dodal, že by také bylo dobré odstranit výjimky, kterých jsou v opatřeních celé řady. Zároveň si však myslí, že nová opatření měla přijít dříve, nejpozději v polovině září.

S aktuálními opatřeními souhlasí i šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt. „Situace se vyvinula tak, že není důvod váhat. Vláda by měla přijmout co nejtvrdší opatření, která snad nezahubí ekonomiku,“ řekl Cikrt ve vysílání CNN Prima NEWS.

Hořejší: Nejlepší by byl lockdown jako v Izraeli

Hořejší pak v pozdějším vstupu pro CNN Prima NEWS sdělil, že by nejlepším řešením nynější situace bylo přistoupení k alespoň krátkodobému kompletnímu uzavření jako v Izraeli, neboli lockdownu. Aktuální opatření podle něj určitě nezabrání kolapsu nemocnic. „Určitě se to zpomalí, ale těm nejhorším koncům se nezabrání, i kdybychom teď udělali to nejdrsnější,“ dodal Hořejší. Lockdown by však měl šanci zajistit zlepšení aspoň po 10. listopadu.

Imunolog díl viny na nynějším stavu Česka v boji s pandemií přisuzuje i některým lékařům, kteří situaci podceňují či koronavirus zlehčují. Pochybili prý také lidé, kteří měli sice dobré názory, ale nedokázali přesvědčit politiky a svoji snahu vzdali a odešli z poradních skupin.

Zákaz nočního vycházení i omezení maloobchodu

Vláda na pondělní schůzi opět probírala situaci kolem koronaviru a rychlého nárůstu počtu nakažených. Zakázala například vycházení od 21:00 do 5:00, a to od středy 28. října, a nařídila povinný home office.

Zároveň zakázala prodej v obchodech v neděli po celý den a od pondělí do soboty od 20:00 do 5:00 hodin do rána. Uzavřela i farmářské trhy s výjimkou pojízdných farem a prodeje potravin na farmách.

„Zatím nevidíme pokles, který jsme v těchto dnech očekávali. Máme ještě dva až tři dny, kdy budeme registrovat vývoj. Opatření, která byla zavedena v posledních 14 dnech, se projevila jen nepatrně. Ochota se jim podrobovat je nízká,“ prohlásil na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Tagy: