Indové se pochlubili záběry z Měsíce. Stali se čtvrtou zemí, které se přistání podařilo

Indové se pochlubili unikátními záběry z Měsíce.

Indický lunární rover sjíždí z rampy na povrch Měsíce

Vesmírná mise Čandraján-3 slaví úspěch. Indové se nyní světu pochlubili unikátními záběry, které zachycují první „krůčky“ jejich vozítka na měsíčním povrchu. Lunární rover Pragján v pořádku přistál na Měsíci ve středu.

Indie se stala teprve čtvrtou zemí, které se podařilo přistát na Měsíci. K tomu došlo 23. srpna. Přistání jinde na Měsíci se dosud povedlo jen Spojeným státům, Rusku a Číně. Indická organizace pro kosmický výzkum (ISRO) o tom informovala na sociální síti X. „Vozítko se spustilo z modulu a Indie se prošla po Měsíci,“ stojí v příspěvku.

ČTĚTE TAKÉ: Ruský modul narazil do Měsíce. Přestal existovat, vymkl se kontrole, připustil Roskosmos

Zhruba 14 hodin po dosednutí se lunární vozítko Pragján, což v sanskrtu znamená „moudrost“, svezlo z rampy přistávacího modulu na povrch Měsíce. Působivými záběry, které rover pořídil, se nyní indičtí představitelé pochlubili.

Jak informoval web Space.com, úkolem šestikolového vozítka je hlavně průzkum. Následující dva týdny Pragján stráví zkoumáním okolí místa přistání a zkoumáním chemického složení měsíčního prachu a štěrku. Jak web upozornil, jižní pól Měsíce se v posledních letech stal středem pozornosti vědců. Předpokládá se totiž, že tato oblast obsahuje značné množství vodního ledu ve skalách jeho trvale zastíněných polárních kráterů.

„Vědci se domnívají, že tato voda by mohla být extrahována a použita budoucími lidskými posádkami, což by snížilo náklady na průzkum Měsíce, protože voda by se nemusela přivážet ze Země,“ popsal web.

Indii se přistání na Měsíci podařilo na druhý pokus. V září 2019 se modul sondy Čandrájan-2, která kolem Měsíce obíhá dodnes, krátce před přistáním – jen dva kilometry nad povrchem – odmlčel. Havárie byla podle ISRO způsobena závadou softwaru.

Tagy: