Inflaci musíme řešit škrty a utažením opasků. Kalousek podpořil Klause v kritice vlády

Exministr financí a bývalý šéf TOP 09 Miroslav Kalousek

Bývalý prezident Václav Klaus ostře zkritizoval ekonomickou politiku kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS). V rozhovoru pro web Novinky.cz mimo jiné uvedl, že deficit a vysoká inflace se musí řešit skrze škrty a utažení opasků. S tím souhlasí i exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Ten na začátku týdne společně s někdejším premiérem Mirkem Topolánkem vypracoval desatero, v němž vládě doporučuje, jak veřejné rozpočty uzdravit.

„S řadou vět v rozhovoru nesouhlasím. (Klausova) Kritika vlády je v mnohém nespravedlivá a zaujatá. Ale že deficit a vysoká inflace se musí řešit škrty a utažením opasků, je holý fakt. Bude-li ho vláda ignorovat, zchudneme mnohem víc, než bychom museli,“ sdělil Kalousek na svém Twitteru.

Reagoval tak na rozhovor, který Klaus poskytl webu Novinky.cz. V něm nešetří ostrou kritikou rozpočtové politiky současné vlády. Na rozdíl od Kalouska cupuje i vládní návrh v podobě schodku letošního státního rozpočtu ve výši 330 miliard korun, což bývalý ministr financí označil za nespravedlivé.

„Pro mě je těch 330 miliard zcela neakceptovatelných. Jakýkoliv deficit je nepřijatelný. Doplatí na to všichni občané České republiky, tedy s výjimkou těch, kteří si své příjmy mohou svým rozhodnutím zvyšovat. Mezi ně patří politici,“ prohlásil v rozhovoru Klaus.

Oba bývalí politici se však shodnou na tom, že současná rozpočtová politika vlády je nezodpovědná a populistická. Kalouskovi se nelíbí především vládní střednědobý výhled, který kabinet schválil 3. června. Ten mimo jiné počítá s 300miliardovými deficity až do roku 2025.

„Vytřeštěně jsem na to zíral. Něco takového je naprosto neudržitelné. Jde o dluhovou spirálu. Předpokládal jsem, že tato vláda už bude schopná v červnu dát jednoznačně na stůl, jak v letech 2024 a 2025 povede jasnou trajektorii snižování schodků. Jestli na podzim předloží do Sněmovny stejnou hrůzu, pak už budu velmi zklamaný volič,“ řekl Kalousek ve vysílání CNN Prima NEWS.

I z toho důvodu sepsal společně s expremiérem Mirkem Topolánkem desatero kroků, které by podle nich Fialova vláda měla učinit, aby zajistila udržitelné hospodaření státu.

Tagy: