Zní to strašně zle. Ale koupěschopnost musí kvůli inflaci klesnout, míní Kalousek

Miroslav Kalousek

Jak zajistit udržitelné hospodaření státu? Bývalý premiér Mirek Topolánek (dříve ODS) a exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) sepsali desatero kroků, které by podle nich vláda Petra Fialy (ODS) měla udělat, aby s krizí bojovala efektivně a rozpočtově zodpovědně. Oba političtí „matadoři“ byli ve čtvrtek hosty CNN Prima NEWS. Apelují především na výrazné snížení rozpočtových schodků v následujících letech. Kalousek rovněž zmínil, že inflaci nelze zastavit bez snížení koupěschopnosti obyvatel.

Kalousek s Topolánkem sepsali pro vládu deset rad, jakési desatero k uzdravení rozpočtu. Soustředí se mimo jiné na důchody, mzdy státních zaměstnanců i na dotace. Své návrhy však nepovažují za dogma, pouze vládu vyzývají, aby v případě rozpočtové politiky neprodleně začala jednat.

„Neříkáme, že chceme propouštět učitele. Mně je jedno, kolik na úřadech bude lidí, ale musí pak dostat menší objem mzdových prostředků. Byly už udělány drastičtější reformy veřejných rozpočtů. Jestliže stát bohatne, mají bohatnout i občané. Naopak během krize by se na poklesu měli podílet všichni občané. Nejen na růstu,“ řekl Topolánek ve vysílání CNN Prima NEWS.

S tím souhlasil i Kalousek: „Zní to strašně zle, ale koupěschopnost musí klesnout, abychom zastavili inflaci. Nevyřešíme to jinak než restrikcemi. Pokud přidáváme peníze ve veřejném sektoru, tak to vytváří tlak i na sektor soukromý, to roztáčí inflační spirálu. Zvyšování mezd v míře, kterou vláda nabízí odborům, mi přijde už moc velké.“

Ministr práce a sociálních věcí a šéf KDU-ČSL Marian Jurečka je připraven navýšit platové tarify od ledna o pět procent. Od září by se měly o deset procent navýšit zmrazené výdělky. Pro letošek byly zmrazeny platy úředníků, pracovníků kultury, nepedagogických pracovníků ve školství a dalších.

Topolánek během vysílání zároveň odmítl, že by návrh, který s Kalouskem vládě předložili, kopíroval pravicovou politiku. „Jsme obviňováni z pravicových konceptů. Náš návrh není pravicový ani levicový, ale nezbytný. Musí to udělat každá odpovědná vláda. Ve světě podobné kroky podnikaly i levicové vlády. Teď vytváříme rozpočtový schodek a řítíme se do pasti,“ sdělil expremiér.

Topolánek: Času je málo a voda stoupá

Ani jeden z bývalých politiků zatím podle svých slov nezaznamenal, že by Fialův kabinet nezbytné kroky pro udržitelné hospodaření státu podnikal.

„Od rozpočtu na rok 2023 toho moc neočekávám. Na roky 2024 a 2025 už by ale kabinet měl mít jasnou trajektorii snižování schodků. Musí změnit zákony, aby něco takového vůbec bylo možné. Jednat by měl hned,“ upozornil Kalousek ve vysílání CNN Prima NEWS. „Nevidím v rozpočtovém střednědobém výhledu vlády snahu s tím něco dělat, času je málo a voda stoupá,“ dodal Topolánek.

Politici z pětikoalice oslovení CNN Prima NEWS se však s Kalouskem a Topolánkem v mnoha případech neshodnou.

Tagy: