Rozpočtové plány vlády? Hrůza. Náš apel je poslední zvonění, říkají Topolánek s Kalouskem

Mirek Topolánek a Miroslav Kalousek v roce 2016

Náš apel je posledním zvoněním pro vládu. Ve vysílání CNN Prima NEWS se na tom shodli bývalý premiér Mirek Topolánek (dříve ODS) a exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Oba někdejší politici považují střednědobé vládní výhledy z června pro budoucí rozpočty za alarmující. Kalousek je dokonce označil za „hrůzu“.

Kalousek s Topolánkem sepsali pro Fialovu vládu „desatero“ k uzdravení veřejných rozpočtů. Soustředí se mimo jiné na důchody, mzdy státních zaměstnanců či na dotace.

„Říkáme, co je třeba v těch jednotlivých oblastech zhruba udělat. Nejhorší je ale nedělat nic,“ varoval ve vysílání CNN Prima NEWS Topolánek. I když oba političtí veteráni vládu často kvůli rozpočtové politice kritizují, netají se, že ji stále podporují.

„Nejsem z vlády zklamaný, spíš velmi nervózní. Dala silný slib, že zastaví hrozivé zadlužování. Evidentně si uvědomuje, že to, jak stát hospodařil v minulosti, je neudržitelné. Je potřeba to zastavit,“ zmínil Kalousek. Ostře pak kritizoval vládní střednědobý výhled, který vláda schválila 3. června. Ten mimo jiné počítá s 300miliardovými deficity až do roku 2025.

„Vytřeštěně jsem na to zíral. Něco takového je naprosto neudržitelné. Jde o dluhovou spirálu. Předpokládal jsem, že tato vláda už bude schopná v červnu dát jednoznačně na stůl, jak v letech 2024 a 2025 povede jasnou trajektorii snižování schodků. Jestli na podzim předloží do Sněmovny stejnou hrůzu, pak už budu velmi zklamaný volič,“ prohlásil exministr financí.

Topolánek: Vláda musí být tvrdá

Ani Topolánek nebyl z červnových vládních střednědobých rozpočtových výhledů nadšený. „Nevidím v nich snahu s problémem něco dělat, času je málo a voda stoupá. Jsem volič koalice Spolu. Volil jsem ji mimo jiné proto, že představovala změnu. Ta se pro mě týkala především veřejných rozpočtů. Nedá se říct, že bych byl zklamaný. Situace je složitá, ale ten apel, který jsme si dovolili, je něco jako poslední zvonění,“ sdělil.

Oba bývalí politici zároveň rázně odmítli, že by se vláda mohla vymlouvat na silný tlak, který na ni vyvíjejí odbory nebo veřejnost. „Když jsem byl premiér, hrozily mi tři stávky. Ani jedna nakonec nebyla. Vláda musí být tvrdá. V této chvíli nemůže zaměstnancům pokrýt inflaci. Ví to i Josef Středula,“ reagoval Topolánek na odbory, které již na začátku června přešly do stávkové pohotovosti.

Kalousek prý často slýchá argument, že i když jsou jeho a Topolánkovy návrhy rozumné, pětikoalici by jejich zavedení údajně znemožnilo vyhrát příští volby. „Dovolím si parafrázovat Winstona Churchilla: Volili jsme mezi neúnosným zadlužováním a prohranými volbami. Zvolili jsme zadlužování a prohrajeme volby,“ poznamenal k tomu Kalousek.

Pozdější britský premiér Churchill v roce 1938 stejným způsobem komentoval mnichovskou dohodu: „Británie a Francie měly na vybranou mezi válkou a hanbou. Zvolily hanbu a budou mít válku.“

Politici z pětikoalice oslovení CNN Prima NEWS se však s Kalouskem a Topolánkem v mnoha případech neshodnou.

Tagy: