Instagramem Schillerové se už zabývá policie. Ministerstvo zaplatilo fotografům dva miliony

Národní centrála pro boj s organizovaným zločinem (NCOZ) se zabývá případem exministryně financí Aleny Schillerové (ANO), která během působení na tomto rezortu z veřejných peněz financovala fotky a příspěvky na svých soukromých sociálních sítích. Poslankyně je podezřelá z porušení povinnosti při správě cizího majetku, upozornil web Neovlivní.cz.

„Na základě informací z otevřených zdrojů jsem případ vyhodnotil sám a předal věc Národní centrále proti organizovanému zločinu. Kromě toho bylo doručeno i několik trestních oznámení od občanů,“ uvedl žalobce Jan Lelek pro web Neovlivní.cz.

Seznam Zprávy přišly v lednu se zjištěním, že fotograf a kameraman Aleny Schillerové byli během jejího působení na postu ministryně financí placeni z peněz zmíněného rezortu. Nutno zmínit, že rozhodně nešlo o malicherné částky.

„V období od 23. září 2020 do 30. listopadu 2021 byly náklady na platy a odměny obou referentů (fotografa a kameramana, pozn. red.) v souhrnu 1 930 769 korun. Bez odvodů,“ uvedl před dvěma měsíci Miloš Nagy z kanceláře státního tajemníka resortu financí.

Schillerová svého fotografa a kameramana zaměstnala na ministerstvu jako řadové referenty v odboru vnějších vztahů a komunikace. S měsíčním platem zhruba 75 tisíc hrubého bylo jejich hlavním úkolem propagovat Schillerovou především na sociální síti Instagram. Po zveřejnění sumy se na současnou předsedkyni poslaneckého klubu ANO snesla velká vlna kritika.

„Už jsem se k tomu vyjadřovala mnohokrát, ale ráda to zopakuji. Nebyli to fotografové, kteří mi fotili pouze fotky na Instagram, jak to účelově vykládají někteří novináři. Chápu, že to může být zajímavá zkratka, ale není to tak,“ napsala tehdy Schillerová redakci CNN Prima NEWS.

Podle ní šlo o zaměstnance ministerstva, kteří vedle jiné činnosti plnili i funkci fotografa a kameramana resortu financí. „Byli to profesionálové, kteří pracovali na tiskovém odboru a spolu i s dalšími kolegy utvářeli mediální obraz celého ministerstva,“ dodala exministryně.

Tagy: