Investice jsou od toho, abychom klidně spali. O české banky se nebojím, říká Sýkora

Interview PLUS (2)

Doba na investování je dobrá vždycky. Investice jsou od toho, abychom klidně spali. V pořadu Interview PLUS na CNN Prima NEWS to uvedl spolumajitel WOOD & Company Jan Sýkora. Ten také hovořil o stále rostoucí inflaci i českém bankovnictví.

Guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok už varoval před další inflací jakožto jedním z vlivů rusko-ukrajinského konfliktu. „Vidíme, že inflace vystřelila. Před konfliktem jsme čekali, že ČNB ji trochu utlumí a před koncem roku se budeme vracet do nějakých smysluplnějších rovin. Jestli to budou další tři, čtyři procenta extra inflace, je realita,“ řekl Sýkora.

„Bude to znamenat, že celá západní Evropa, která žila v opravdu velkém blahobytu, bude trochu muset utáhnout pásek. Na druhou stranu, jestli toto je to nejhorší, co nás potkalo, proti tomu, co se děje na Ukrajině, je to nic a nějakým způsobem to zvládneme,“ dodal spolumajitel WOOD & Company.

Doba na investování

Pádu českého bankovnictví se Sýkora nebojí. Řadu lidí totiž vyděsila situace kolem ruské banky Sberbank. Ta neustála odliv peněz klientů v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. „Myslím si, že většina českých bank je velice silně kapitalizovaná a nemyslím si, že by českému bankovnímu sektoru nějaké nebezpečí hrozilo. Mají ohromné množství rezerv,“ vysvětlil Sýkora.

Během rozhovoru také padla otázka, zda je dobré v současné době investovat. „Myslím si, že doba investovat je dobrá vždycky. Investice jsou od toho, abychom klidně spali. Myslím si, že v akciích vidíme poměrně velkou míru volatility. Dá se očekávat, že některé akcie budou trochu rozkolísané,“ má jasno spolumajitel WOOD & Company.

Peníze v bance versus inflace

„Na druhou stranu z dlouhodobého pohledu tady budou společnosti, které tady budou v pohodě fungovat. Jenom se musím u toho, co mám dneska zainvestováno, podívat, jak rychle je budu potřebovat, co je můj investiční horizont a na základě toho nastavit správnou investiční strategii,“ uvedl Sýkora.

Určitá míra obezřetnost je podle spolumajitele WOOD & Company na místě. „Na druhou stranu, když budu mít peníze v bance, bude mi je požírat inflace. Možná se podívat, jestli tu nejsou nějaké zajímavé dluhopisy, které mi pokryjí více než je bankovní depozitum, nebo jít do bezpečnějších instrumentů, ať to jsou nemovitosti, nemovitostní fondy nebo některé akcie, které tady budou fungovat pořád,“ sdělil Sýkora.

Tagy: