Česko bez elektřiny? Protiruské sankce mohou ohrozit provoz Dukovan, varuje expert

Jaderná elektrárna Dukovany

Odebírání energií a ropy z Ruska je morální dilema, shodli se ekonomové Křeček a Kovanda

Spojené státy uvažují o uvalení sankcí na ruskou státní společnost Rosatom, která se zaměřuje na jadernou energetiku. Je zároveň výhradním dodavatelem paliva pro jadernou elektrárnu v Dukovanech. Pokud se sankce spustí a připojí se k nim celý Západ, mohou mít Dukovany problém se zásobováním palivem, varuje ekonom Lukáš Kovanda.

Globální trhy s uranem jsou v napětí. Jeho cena totiž v důsledku ruské invaze na Ukrajinu stoupla nejvýše od roku 2011, kdy došlo k havárii japonské jaderné elektrárny ve Fukušimě. „Důvod zdražování uranu je podobný jako třeba u ropy,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank. Trhy se totiž podle něho obávají odstřižení světa od ruského uranu.

„Světové zásoby využitelného uranu by se tak ztenčily, což právě žene jeho cenu vzhůru,“ dodal Kovanda. Přitom řada jaderných elektráren ve světě je na ruské palivo odkázána a patří k nim i tuzemské elektrárny v Temelíně a Dukovanech. „Zatímco Temelín může využívat i palivo z jiných zemí, než je Rusko, pro Dukovany je palivo z Ruska nenahraditelné. Počítá se s tím, že jej elektrárna bude využívat až do konce své životnosti. Odebírá palivové články od ruské firmy TVEL, kterou ovládá tamní státní podnik Rosatom,“ vysvětlil Kovanda. Spojené státy ovšem zvažují, že na Rosatom uvalí sankce.

Dukovany se předzásobily

Pokud k jejich zavedení skutečně dojde a přidá se k nim celý Západ, jsou podle Kovandy dodávky jaderného paliva pro Dukovany ohrožené. „Elektrárna měla v době zahájení ruské invaze na Ukrajinu zásoby minimálně na dva roky. Nicméně i tak je v určité pohotovosti. Proto si nechala počátkem března zavézt z Ruska nové zásoby paliva,“ dodal Kovanda.

Ruský Iljušin z Moskvy dovezl nové články navzdory sankcím, které zakazují letecký provoz mezi Evropskou unií, a tedy i Českem, a Ruskem. „V Dukovanech se zjevně obávají, že sankce mohou dopadnout právě i na jejich palivo, které nikdo jiný než Rusové nevyrábí. Proto se předzásobují,“ čte situaci ekonom.

Jaderná elektrárna Dukovany se na výrobě elektřiny v Česku podílí asi z 18 procent. Disponuje celkem čtyřmi reaktory o celkovém instalovaném výkonu 2040 megawattů. Pro srovnání, jaderná elektrárna v Temelíně dosahuje instalovaného výkonu 2250 megawatt a elektřinu v ní vyrábějí dva reaktory. Celkový podíl jádra na produkci elektřiny v Česku loni dosáhl 36,6 %.

Tagy: