První kolo prezidentských voleb by ovládl Babiš. Náskok na Pavla má osm procentních bodů

Expremiér Andrej Babiš a generál Petr Pavel se utkají v druhém kole prezidentské volby.

Zeman o prezidentských kandidátech i dovolené

První kolo prezidentských voleb by podle volebního modelu Ipsosu vyhrál expremiér Andrej Babiš (ANO) se ziskem 31,7 % hlasů. Druhý Petr Pavel by dostal 23,8 % voličských hlasů. Dalšími kandidáty v pozadí jsou ekonomka Danuše Nerudová, senátoři Marek Hilšer a Pavel Fischer nebo předseda Českomoravského odborového svazu Josef Středula.

Babiš s Pavlem jsou dlouhodobě označováni za hlavní favority prezidentských voleb, které se uskuteční v lednu příštího roku. Potvrzuje to i čerstvý průzkum společnosti Ipsos. Babiš by podle něj obdržel 31,7 % hlasů, zatímco generál ve výslužbě Pavel 23,8 %.

Oba se přitom ke kandidatuře stavěli či staví poměrně zvláštně. Babiš tvrdí, že se definitivně rozhodne až 4. listopadu, tedy na poslední chvíli, neboť 8. listopadu se uzavírá výčet možných adeptů. Sám Babiš říká, že pokud by nekandidoval, tak by jeho hnutí ANO jistě někoho nasadilo. Je přitom otázka, jak by to případně za čtyři dny chtěl stihnout uskutečnit. Politologové a komentátoři nicméně vesměs počítají s tím, že Babiš nakonec do prezidentského klání půjde.

To Pavel již začátkem prázdnin oznámil, že definitivně vstupuje do boje o Pražský hrad, ale velkou kampaň rozjede až na konci léta poté, co skončí sezona dovolených. Bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR a také exšéf Vojenského výboru Severoatlantické aliance (NATO) uváděl, že se na kandidaturu pouze připravuje.

Za oběma hlavními favority se s odstupem nachází ekonomka a donedávna také rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová. Tu by podle Ipsosu volilo 10,8 % voličů. Za ní se nachází dvojice senátorů a zároveň prezidentských kandidátů z voleb v roce 2018 – duo Marek Hilšer a Pavel Fischer by dle průzkumu získali 7,5; respektive 6,5 % hlasů.

Na průběžné šesté příčce se nachází osobní favorit končící hlavy státu Miloše Zemana, a to sice odborový předák Josef Středula. Tomu Ipsos přisuzuje 5,4 % hlasů. Následuje předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se 4,8 %, jenž však dosud neřekl, že by se chystal kandidovat. Průzkum zahrnuje ještě miliardáře Karla Janečka (3,2 %) a bývalého rektora Univerzity Karlovy v Praze Tomáše Zimu (1,5 %). Zbylých 4,8 % voličů by prý volilo někoho jiného.

Pavlův potenciál je vyšší než Babišův

Zajímavý údaj Ipsos přináší i na grafu potenciálu jednotlivých prezidentských kandidátů. V něm totiž Babiše bývalý generál Pavel o malý kousek poráží. Jeho volební potenciál je 39,2 %, zatímco u Babiše činí 38,8 %.

Potenciál s hodnotou 20,1 % má Nerudová, za ní se opět nachází senátorská dvojice Hilšer a Fischer s 15,8 %; respektive 14,5 %. Následují Josef Středula (13,7 %) a krátce za ním šéf horní komory Parlamentu Miloš Vystrčil (12,5 %).

Naopak volební potenciál u Janečka a Zimy příliš vysoký není. U miliardáře činí 6,5 % a u Zimy pouhých 2,2 %.

Tagy: