Chemická kastrace pro násilníky? Itálie učinila zásadní krok, odsouzený dostane na výběr

Itálie chce legalizovat chemickou kastraci pro sexuální delikventy. Informoval o tom web Politico. Schválení návrhu vládní koalice označil šéf krajně pravicové Ligy Matteo Salvini za důležitý krok vpřed. Opozice jej ale kritizuje a mluví o extremismu a rozporu s lidskostí.

Itálie udělala krok směrem k legalizaci chemické kastrace, když poslanci na jednání v minulém týdnu schválili vznik výboru, který má připravit zákony o léčbě násilných sexuálních delikventů pomocí léků blokujících androgeny (hormony zodpovědné za mužské rysy a sexuální vývoj, pozn. red.). Dolní komora parlamentu v Římě schválila návrh, podle něhož by léčba měla být dobrovolná, reverzibilní a jejím hlavním cílem by mělo být snížení rizika opakování trestné činnosti. Informuje o tom web Politico.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Netvor z Avignonu se přiznal, že nechal manželku znásilňovat. Výpovědí o svém dětství šokoval

Pravicová vláda premiérky Giorgie Meloniové se snaží v otázkách práva a pořádku působit tvrdě na všech frontách. Dokládá to i fakt, že od svého nástupu k moci v roce 2022 uzákonila desítky nových trestných činů a také zpřísnila některé tresty. Zároveň s tím se Meloniová postavila do čela obnovy Caivana, znevýhodněné lokality na okraji Neapole, která se stala symbolem kriminality po skupinovém znásilnění dvou nezletilých sestřenic. Za násilný čin již bylo odsouzeno pět lidí, píše web ANSA. Italská předsedkyně vlády začátkem září rovněž uvedla, že bezpečnost je její „prioritou“ pro příštích několik měsíců.

Návrh ohledně chemické kastrace pro pedofily a násilníky předložila krajně pravicová Liga, která je součástí vládní koalice. Zavedení příslušného zákona strana zařadila mezi klíčové body své platformy. Podle návrhů Ligy by odsouzení pachatelé sexuálních trestných činů mohli dostat podmíněný trest výměnou za podstoupení hormonální blokády.

Šéf Ligy Matteo Salvini zprávu uvítal a na sociální síti X napsal: „Vítězství pro Ligu! ... Dobře. Další důležitý krok vpřed pro náš historický boj za spravedlnost a zdravý rozum: nulová tolerance pro násilníky a pedofily.“

Opozice však návrhy označila za „extremistické“ a „v rozporu s lidskostí a spravedlností“. Poslankyně Simona Bonafè z opoziční středolevé Demokratické strany uvedla, že návrh Ligy je „protiústavní a podkopává základy právního systému, který po staletí překonává používání tělesných trestů“.

Chemická kastrace

Procedura chemické kastrace spočívá v tom, že člověk užívá léky blokující hormony, které zabraňují tvorbě testosteronu. Byly však vyjádřeny obavy ohledně fyzických a psychických vedlejších účinků a účinnosti této metody při zastavení recidivy, informuje web Daily Mail.

Metoda byla již zavedena v několika zemích jako trest za určité trestné činy. V srpnu Kazachstán oznámil hromadnou chemickou kastraci 11 pedofilů v rámci kampaně zaměřené na odstranění pohlavních orgánů u nejhorších pachatelů. V březnu madagaskarský parlament schválil nový zákon, podle něhož budou pedofilové podrobeni chirurgické kastraci za své zločiny. Podle těchto plánů bude každý, kdo bude shledán vinným ze znásilnění dítěte mladšího deseti let, chirurgicky vykastrován a odsouzen k doživotnímu vězení. Nucenou chemickou kastraci pedofilů plánuje zavést také Rusko. Danou legislativu navrhla proputinovská politická strana v Moskvě po sérii pedofilních útoků na děti.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Němci žijí ve stínu násilí a řítí se do katastrofy, míní Robejšek. Poukázal na Merkelovou

Tagy: