Na Sicílii má vést nejdelší visutý most světa. Megalomanský plán může ohrozit mafie, píše CNN

V Itálii chtějí postavit nejdelší visutý most na světě – 3,2 kilometru dlouhý objekt má vést na ostrov Sicílie, informoval web americké stanice CNN. Realizace by mohla začít už v příštím roce.

O mostě vedoucím na Sicílii mluvili už i staří Římané, snahy o jeho vybudování ale již několikrát ztroskotaly – kvůli finančním nebo geologických důvodům. Nyní tamní vláda schválila dekret, který dává projektu zelenou. Plánování výstavby tak může začít, píše CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Oblíbená turistická destinace v ohrožení? Experti zkoumají, zda na Santorini vybuchne sopka

Pokud se plán dotáhne do konce, visutý most přes Messinskou úžinu bude měřit 3,2 kilometru a stane se nejdelším na světě svého druhu. Výstavba by pak mohla odstartovat už v roce 2024 a realizoval by ji státní podnik.

Výzkum společnosti Nomos Centre zabývající se mafiánskou problematikou ovšem varuje, že se projekt může dostat pod nežádoucí kontrolu „zločinců“. Podle ministra dopravy Mattea Salviniho ale nic takového nehrozí.

„Nebojím se infiltrace zločinců. (…) Pro každé euro investované do mostu budou existovat kontrolní orgány, na kterých pracujeme,“ řekl v parlamentu lídr jedné ze dvou krajně pravicových stran koaliční vlády.

Podle zástupců italské vlády most sníží znečištění oxidem uhličitým, proto plány označují za „zelené“. Ministerstvo si také slibuje, že občanům stavba ušetří čas i peníze. V neposlední řadě by mohl být most turistickou atrakcí.

Tagy: