Oblíbená turistická destinace v ohrožení? Experti zkoumají, zda na Santorini vybuchne sopka

Měsíční krajina, černé a červené pláže, oblázky ze ztuhlé lávy. Řecký ostrov Santorini, který každoročně navštíví dva miliony turistů, na každém kroku připomíná svůj sopečný původ. Pouhých osm kilometrů od něj se pod mořem nachází stále aktivní vulkán. Může nečekaně vybouchnout?

Aktivní vulkán Kolumbo je v současnosti předmětem pečlivého vědeckého sledování. Představuje totiž potenciální bezpečnostní riziko. Jak je velké, tím se zabývá projekt Santory, jehož cílem je pravidelně monitorovat aktivitu vulkánů v takzvaném kykladském vulkanickém oblouku.

ČTĚTE VÍCE: Turistům v Chorvatsku hrozí mastné pokuty i za banality. Zemi dělí případ opalujících se žen

„Postupně dáváme dohromady skládačku odhalující, které části dna byly původně pevnina a které byly pod vodou.“ říká mořská geoložka Evi Nomikouová z Athénské univerzity, která projekt vede. „Porozumíme-li lépe minulým erupcím a jejich důsledkům, získáme klíč k lepšímu řešení budoucích rizik,“ vysvětluje.

K předpovědi aktivity sopky má napomoci i mapování mořského dna v okolí Santorini, kde v minulosti docházelo k závažné vulkanické aktivitě. Před 3 600 lety tu dokonce došlo k největší explozi v historii, kdy sopka Nea Kameni způsobila zánik mínojské kultury.

Zkáza, ale i pomoc

Zatímco Nea Kameni je už neaktivní, Kolumbo zůstává hrozbou. „Když v roce 1650 explodoval naposledy, výbuch uvolnil jedovaté plyny, které usmrtily stovky obyvatel a zvířat, a způsobil tsunami. Tato událost se hluboce vryla do paměti místních a příběhy o ní se předávaly z generace na generaci až k mému dědečkovi,“ uvedla Nomikouová, která sama ze Santorini pochází, pro aténské noviny Kathimerini.

I když byla pod Kolumbem objevena magmatická komora, Nomikouová a její tým zatím žádné bezprostřední nebezpečí neodhalili. Výsledkem jejich práce by měla být prognóza dalšího chování sopky, aby mohlo včas dojít k případné evakuaci. „V případě, že začneme vnímat zvýšenou aktivitu v Kolumbu, musíme se mít na pozoru. Vulkány naštěstí vždy poskytnou předem dostatek varovných signálů,“ ubezpečuje vulkanolog Tim Druitt, další člen projektu Santory.

Minulá sopeční aktivita ale nepřinesla pouze zkázu. Paradoxně pomohla místnímu hospodářství, protože na úrodné vulkanické půdě se daří pěstovat kvalitní víno a jiné plodiny určené k vývozu i pro turisty.

Tagy: