Bráníme civilizaci na sedmi frontách, hřímá Netanjahu. Jaké nepřátele má na mysli?

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu je odhodlaný nadále vytrvat ve válce s teroristickými organizacemi Hamás v Gaze a Hizballáh v Libanonu. Seznam nepřátel židovského státu se ale podle něj neomezuje pouze na tyto frakce. Netanjahu se domnívá, že Izrael se brání hned na sedmi frontách.

Už rok trvá válka mezi Izraelem a hnutím Hamás, které ji vyprovokovalo teroristickým útokem. Židovský stát následně čelil kritice, že v odvetném konfliktu postupuje až příliš tvrdě. Teď se válka rozlila i do sousedního Libanonu, kde se Izrael snaží potlačit teroristické hnutí Hizballáh.

K TÉMATU: Žhavý seznam Izraele. Vojenské základny, vesmírná centra i sídlo Chameneího. Kde hrozí útok?

Izraelský premiér Netanjahu ale upozornil, že omezovat pozornost pouze na tyto dvě organizace nedává smysl. Izrael podle něj vede válku na více frontách. „Izrael se dnes brání na sedmi frontách proti nepřátelům civilizace,“ řekl Netanjahu podle americké CNN.

Které síly měl izraelský premiér na mysli?

  • Hamás – Palestinské teroristické hnutí svým útokem na Izrael před rokem otevřelo novou kapitolu blízkovýchodní války. Židovská země s ním vede válku v Pásmu Gazy, kde se radikálové skrývají primárně v podzemní síti chodeb, kam odvlekli i židovské rukojmí. Těch v oblasti stále zůstává několik desítek. Jestli jsou naživu, nikdo neví.
  • Hizballáh – Za druhého nepřítele považuje Netanjahu teroristické hnutí v Libanonu, které de facto ovládá jih země a část veřejnosti ho podporuje. Hizballáh má pověst největší a nejlépe vycvičené nestátní armády světa. Po zabití vůdce Hasana Nasralláha je Hizballáh s Izraelem v otevřené válce.

  • Hútiové – Dalším oponentem Izraele je jemenské rebelské hnutí Hútiové, které židovskou zemi čas od času ostřelují. Rebelové letos ochromili i mezinárodní obchod, když začali ohrožovat lodě v Rudém moři. Situaci zklidnila až západní námořní koalice.
  • Západní břeh – Za dalšího nepřítele považuje Netanjahu Palestince, kteří páchají teroristické útoky na Západním břehu Jordánu. Oblast uznává část mezinárodního společenství jako součást Palestiny, nárokuje si ji ale i Izrael.
  • Irák – Izrael v očích Netanjahua ohrožují i šíitské milice, které se nacházejí v Iráku a které kromě židovského státu útočí i na americké základny na Blízkém východě.
  • Sýrie – V nekončící válce v Sýrii hraje svou roli celá řada frakcí. Mezi nimi i proíránské milice, které ohrožují Izrael.
  • Írán – Spojnicí všech šesti popsaných sil je ale jediný hráč. Írán podporuje protiizraelské skupiny po celém Blízkém východě a zásadním způsobem přispěl k vojenskému rozmachu Hamásu i Hizballáhu. Teprve letos ale zaútočil na Izrael přímo. Poprvé v dubnu, podruhé na začátku října.

Právě Íránce považují Izraelci za největší hrozbu. „Bojujeme proti Íránu, který minulý týden vypálil přes 200 balistických raket přímo na Izrael a který stojí za touto válkou proti Izraeli na sedmi frontách,“ uzavřel Netanjahu.

Izrael dal najevo, že se chce Íránu za útok pomstít. Odvetný úder ale dosud nepřišel. Netanjahu podle webu The Times of Israel prohlásil, že jeho země má povinnost reagovat na agresi Íránu.

PODÍVEJTE SE: Obrana před íránským útokem přišla Izrael draho. Za sestřelení raket zaplatil miliardy

Tagy: