Boj o Hrad řečí peněz: Limit 40 milionů plánují vyčerpat pouze dva ohlášení kandidáti

Využít celý čtyřicetimilionový limit na prezidentskou kampaň v tuto chvíli plánují pouze generál Petr Pavel a bývalá rektorka Danuše Nerudová. Další potvrzení kandidáti počítají s výdaji ve výši řádově milionů korun. Podnikatel Karel Janeček chce peníze na kampaň uvolňovat podle vývoje situace. Prezidentští kandidáti to uvedli v anketě ČTK.

Bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková hodlá investovat do své volební kampaně milion korun. Zbývající náklady zaplatí z darů od občanů, podnikatelů a sponzorů. „Podle mého rozpočtu mi bude stačit k pokrytí volební kampaně částka nižší než dovoluje zákon,“ uvedla. Podle zákona mohou uchazeči o prezidentskou funkci do kampaně vložit před prvním kolem maximálně 40 milionů korun, před druhým pak dalších deset milionů korun.

Senátor Marek Hilšer počítá s celkovým rozpočtem asi 2,5 milionu korun. „Nízké náklady na kampaň jsou podmínkou udržení nezávislosti. Velké peníze na politické kampaně ze soukromých zdrojů, marketing a reklama kazí politiku, vytvářejí falešný obraz o kandidátech a v konečném důsledku potlačují veřejný zájem,“ uvedl. Prosazuje proto občanské sponzorování politiky, což pro něj znamená drobné příspěvky od občanů. „Moje kampaň je také financována z veřejného příspěvku na mandát určeného na politickou činnost,“ dodal.

Odborový předák Josef Středula očekává rozpočet kampaně v řádu několika milionů korun. „V tuto chvíli se stále vyvíjí a jednáme s významnějšími sponzory,“ uvedl.

Janeček bude do voleb investovat podle vývoje situace. „V každém případě je pro mě závazný zákonný limit pro kampaň ve výši 40 milionů korun, který chci využít efektivně. Důležité však je, že si celou kampaň financuji sám, jelikož jsem nestranný a naprosto nezávislý,“ napsal.

Nerudová se svým týmem cílí na zákonný finanční limit pro obě případná kola. „Na moji kampaň přispívají dárci různých velikostí a vložila jsem na ni i své peníze. Nikdy bych nepřijala peníze od někoho, kdo by za svůj dar očekával protislužbu či výhodu,“ poznamenala.

Využít celý zákonný limit chce i Pavel. „Kampaň je hrazená z darů od podporovatelů, kteří jsou uvedení na transparentním účtu. Od jednoho dárce přijmu maximálně tři miliony korun (dva pro první kolo a jeden v případě postupu do druhého kola), abych zůstal nezávislý,“ sdělil. Doplnil, že má řadu kritérií, od koho dary přijímat nechce.

ČTK anketou oslovila prezidentské kandidáty, kteří potvrdili zájem zúčastnit se prezidentské volby a v předvolebních průzkumech agentur začleněných ve Sdružení agentur pro výzkum trhu a veřejného mínění SIMAR získali minimálně tříprocentní podporu oslovených lidí.

Tagy: