S kandidaturou na prezidenta nepočítám, prohlásil Vystrčil. ANO čeká na Babiše a Spolu tápe

Miloš Vystrčil v Partii Terezie Tománkové

PARTIE Terezie Tománkové 25.9.2022

S kandidaturou na prezidenta nepočítám, prohlásil v nedělní Partii Terezie Tománkové televize CNN Prima NEWS šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Ten se dostal s 45 procenty do druhého kola senátních voleb, které bude příští týden. ANO podle šéfky poslanců hnutí Aleny Schillerové „čeká na Andreje Babiše“. Koalice Spolu tápe. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) naznačil, že nejspíš někoho podpoří.

„S kandidaturou na prezidenta nepočítám. Zajímá mě druhé kolo senátních voleb,“ prohlásil v Partii Vystrčil, o kterém se spekulovalo jako o možném kandidátovi na Hrad z řad vládní pětikoalice.

Ministr práce a sociálních věcí Jurečka naznačil, že Spolu ve svém výběru zatím tápe. „Jak Petr Fiala, Markéta Pekarová Adamová, tak i já jsme v debatě řekli, že je zásadní, abychom měli kvalitního, dobrého prezidenta, který bude ctít Ústavu, bude nás dobře reprezentovat a společnost sjednocovat. Neznamená to, že musíme dát za každou cenu dalšího kandidáta. Vidíme dvě, tři výrazné kvalitní občanské osobnosti,“ zopakoval ministr.

Slíbil, že do konce září koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL řekne finální vyjádření. „Ale naznačili jsme, co je pro nás důležité. Není to zájem vládních stran, ale zájem, aby byla úspěšná tato země a měli jsme dobrou hlavu státu,“ podotkl.

Za to se mu ale „vysmál“ šéf SPD Tomio Okamura. „Vidíme neschopnost vládní koalice dohodnout se na svém kandidátovi,“ vpálil Jurečkovi.

O lednových prezidentských volbách promluvila i šéfka poslanců ANO Alena Schillerová. „Čekáme na vyjádření Andreje Babiše,“ řekla na dotaz, zda by ona sama chtěla bojovat o prezidentské křeslo. „Nic takového neřešíme,“ dodala.

Schillerová by byla „dobrou prezidentkou“ i podle současné hlavy státu Miloše Zemana. „Ale na druhé straně ještě ve společnosti nemá preference, jaké má právě Andrej Babiš,“ okomentoval v Partii Televize Tománkové CNN Prima NEWS Zeman.

První kolo prezidentské volby se uskuteční v pátek 13. a v sobotu 14. ledna. Do boje o Hrad se chce zapojit více než dvacítka osobností. Mezi nimi jsou například generál Petr Pavel, ekonomka Danuše Nerudová, odborový předák Josef Středula nebo senátoři Pavel Fischer a Marek Hlišer.

Tagy: