Jak pečovat o ptačí budky na jaře

Jaro je spojeno nejen s pracemi kolem domu a na zahradě. Pokud máme rádi zpěvné ptactvo, které nám v zahradě výrazně uleví od hmyzích škůdců během roku, přichystáme mu ptačí budky. A pokud ty už jsou na svém místě a minulý rok v nich drobní opeřenci hnízdili, je na čase se zaměřit na jejich údržbu a případné vyčištění.

Ptačí budky využívá spousta užitečných druhů drobných pěvců. V zahradách nejčastěji hnízdí sýkory koňadry a modřinky, vrabci polní a špačci. Když budky vyvěsíme i kousek od naší zahrady v remízku, dočkáme se brhlíka nebo strakapouda. To jsou druhy, které hnízdí v budkách úplně uzavřených a vybavených kulatým vletovým otvorem. Špaček a strakapoud vyžadují větší budky a také s větším vletovým otvorem. Polootevřené budky pak využívají nejčastěji rehek domácí nebo konipas bílý. S údržbou ptačích budek ale začínáme až poté, co se přesvědčíme o tom, že obydlí již není obsazeno. V případě, že ano, pak práce ponecháme až na dobu, kdy jsou hnízdění ukončena a budky jsou prázdné.

Už při výrobě ptačích budek musíme myslet na dva zásadní aspekty. Jedním z nich je to, aby byla mláďata dokonale chráněna vůči predátorům, a to spočívá především v absenci bidýlka u vletového otvoru a také jeho oplechování. Především strakapoud často ničí budky rozšiřováním vstupního otvoru budky a hodně často se stává, že pokud je obydlí obsazeno, vyplení celou budku a zabije i mladé opeřence. Jedním ze zajímavých jevů je nalepování bláta nebo jiného materiálu kolem vletového otvoru. To má na svědomí brhlík, jeden z nejobratnějších malých pěvců, který si takto důsledně chrání svoje hnízdní místo a otvor zmenšuje tak, aby se do budky nedostaly větší druhy.

Druhý aspekt spočívá především ve snadno proveditelném vyčištění. Nikdy se nesnažíme budku vyrobit tak, aby dno bylo otevíratelné, protože při náhodném otevření během sezóny hnízdění vypadnou na zem mláďata i s celým hnízdem. Otevírací tvoříme buď jednu z bočních stěn, nebo stříšku. Boční stěna je obecně nejvhodnější, ale musíme provést důkladné zajištění proti otevření.

Při kontrole se kromě vyčištění a zhodnocení celkového stavu zaměřujeme i na celkové opotřebení. Budky je vhodné ve vazbě na minimální opotřebení dřeva povětrnostními vlivy natřít alespoň zvenčí lazurou a opatřit stříšku krytinu. Velmi se osvědčilo použití kousku lepenkového pásu, který se na střechu budky buď nalepí, nebo navaří pomocí horkého vzduchu. Každopádně je ještě vhodné na stromech, kde jsou umístěny ptačí budky, vytvořit ochranu proti kočkám. Ta se tvoří obepnutím kmene speciálním límcem, který zabraňuje těmto přítulným dravcům vylézt až na budku a ohrožovat jak mladé, tak dospělé ptactvo, které budku využívá k hnízdění.

A mnozí z nás se ptají, co nám vlastně hnízdění drobných pěvců na zahradě nebo poblíž ve stromořadí přinese za výhodu? Jde o cílenou a přírodní formu likvidace drobných hmyzích škůdců, jejich všech vývojových stadií a také dobrý pocit z toho, že podporujeme přírodní formu boje proti nevítaným hostům. Výhodou hnízdění v budkách je také postupné navyšování počtů ptactva a také následná radost z jarního zpěvu, který zlepší náladu nejednomu z nás.

Tagy: