Vyvarovat se alkoholu nebo polotovarů a dbát na dostatečný spánek. Triků, jak předejít případným vedlejším účinkům po očkování proti koronaviru, je mnoho. Podle amerických odborníků by ale lidé po vakcinaci neměli ze svého jídelníčku vyřazovat ovoce a zeleninu, problémům se dá předejít také dostatečným sociálním kontaktem. Jeden z lékařů dokonce zveřejnil vlastní speciální recept na bájný kuřecí vývar.
„Po vakcinaci je důležitý dostatečný odpočinek a spánek. Očkování také může vyvolat dehydrataci, které by měl člověk předejít pitím vody nebo čaje,“ vysvětluje lékař Ronald Hoffman na webu HuffPost s tím, že lidé po očkování by neměli pít alkohol. Dále varuje před mléčnými výrobky, polotovary a umělými sladidly.
Lidé by měli do svého jídelníčku zařadit spíše houby, brokolici nebo borůvky, které podporují lidskou imunitu. Hoffman doporučuje jídlo středomořském stylu, tedy ovoce, zeleninu, celozrnné pečivo, ryby, drůbež, fazole či vejce. Strava je ale základ, očkovaní by určitě neměli držet půst či detoxikační kůru.
Nezbytné je také jíst ovoce a zeleninu. A není radno podceňovat spánek, protože vedlejší účinky mohou podporovat i psychické a fyzické problémy, v krajních případech stres, deprese a pocit osamělosti.
Vývar s petrželí, zázvorem, cibulí a česnekem
Se specifickým návrhem přišel americký lékař a výživový poradce Todd Born. Zveřejnil vlastní recept na kuřecí vývar, který doporučuje pacientům už roky. „Do litrů vývaru přidáme nakrájenou cibuli a česnek, strouhaný zázvor, šťávu z půlky citronu, čerstvou mletou petrželku a jednu nastrouhanou mrkev. Dusíme 15 minut a nakonec přidáme znovu petržel a citronovou šťávu,“ popsal Born s tím, že vývar může být i houbový.
Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) mohou nežádoucí účinky vakcín zahrnovat bolest, zarudnutí, otok v místě vpichu, horečku, bolest hlavy, únavu, nevolnost, zimnici a bolest svalů. Tyto příznaky jsou ve skutečnosti dobrým znamením, že si tělo buduje imunitu, a obvykle za pár dní pominou.