INTERVIEW, Petr Havlíček - 23.3. v 17:30
Žádná výzva sebelepšího politika ke zhubnutí nepomůže. V pořadu Interview na CNN Prima NEWS to řekl výživový specialista Petr Havlíček. „Myslím si, že pro naši imunitu hlavně není úplně ideální setrvávat doma,“ sdělil.
Premiér Andrej Babiš (ANO) nedávno vyzval Čechy, aby zhubli. Je to podle něj jedno z preventivních opatření proti těžkým průběhům COVID-19. „Obávám se, že pokud stát nevytvoří pro lidi nějakou proaktivní, preventivní politiku, tak to asi s moc s lidmi nehne,“ vysvětlil výživový specialista.
Žádná výzva sebelepšího politika ke zhubnutí nepomůže, řekl výživový specialista Petr Havlíček. Zdroj: CNN Prima NEWS
„Samozřejmě ti, co covidovou dobu vzali jako období k zamyšlení se nad životem, tak ano. Ale pokud to vzali jenom jako psychickou újmu a omezení a litování se, tak se obávám, že žádná výzva sebelepšího politika asi moc nenapomůže,“ dodal.
Havlíček uvedl, že obsah našich lednic je pouze odrazem toho, o se děje v našich hlavách. „Problém je mnohem širší, hlubší, než se někteří odborníci snaží prezentovat. Je to souhra celé řady okolností jak vnitřních, třeba našich genetických dispozic, ale i vnějších, které nás obklopují a nějakým způsobem formují,“ řekl.
Podle specialisty se už objevily statistiky, podle kterých za uplynulý rok přibral průměrný Čech asi šest kilogramů. „Myslím, že se výrazně v našem stravování projevila deprivace z té situace. Naše stravování je velmi často výsledkem našich emocí. Jídlo nám určitým způsobem může na chviličku ulevit. Dojídáme si frustraci, zajídáme si negativní emoce, nepochopení, nelásku i nudu,“ sdělil Havlíček.
„Kamarád Roman Vaněk říká, že neexistují nezdravé potraviny, existují pouze nezdravá množství. Já bych pod to podepsal, že i bílý rohlík, když si ho dáme jednou začas, nás rozhodně nezabije, ale v momentě, když jej snídáme, svačíme a večeříme s nekvalitním salámem, protože holt je to nejjednodušší a nejrychlejší, co se dá v ten moment sníst, pak nás to pravděpodobně pomalu, ale jistě dovede ke zdravotním problémům a třeba i nadváze a obezitě,“ řekl Havlíček.
Nepodceňujme pohyb
Havlíček apeloval, abychom zkusili zařadit si do jídelníčku „klasické a přirozeně vyprodukované potraviny,“ ze kterých si následně nachystáme jídlo. „Nevidím důvod, proč by to měl být až tak stresující proces. Je to otázka organizace práce. Navíc vaření je rutinní záležitost, u které si mohu krásně vyčistit hlavu, protože dělám mechanické věci. A pracuji s jídlem, což je pozitivní emoce,“ uvedl.
Důležitý ovšem není jenom jídelníček, ale také pohyb. „Myslím si, že pro naši imunitu není úplně ideální setrvávat hlavně doma. Vždycky se říkalo, že ve zdravém těle je zdravý duch, to znamená, že pohyb je nezbytně nutný. Je to jeden z předpokladů dobré fyzické i psychické kondice. I v obýváku či teritoriu obce se pořád dá něco dělat. Minimálně chodit, chodit a chodit,“ dodal výživový specialista.