Jak se Mariupol liší od obléhání Leningradu, ptá se Zelenskyj. Rusům poslal vzkaz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se ve svém posledním nočním projevu obrátil na Rusy a vyzval je, aby se zamysleli nad tím, zda se současná ruská blokáda ukrajinského Mariupolu liší od obléhání Leningradu vojáky nacistického Německa za druhé světové války. Na svět apeloval, aby Rusko označil jako teroristický stát, uvedla agentura Ukrinform.

„Při blokádě Mariupolu ruské letectvo záměrně svrhlo vysoce výkonnou bombu na Činoherní divadlo v centru města. Před ostřelováním se tam ukrývaly stovky lidí. Budova byla zničena. Počet zemřelých zatím není znám,“ uvedl podle agentury Interfax-Ukrajina Zelenskyj s odkazem na středeční útok v přístavním městě na jihovýchodě země.

Podle zástupce starosty Serhije Orlova mohlo být v divadle mezi 1 000 až 1 200 lidmi. Ruské ministerstvo obrany bombardování divadla popřelo a zprávu o této události označilo za provokaci. Americká soukromá společnost Maxar Technologies mezitím zveřejnila satelitní snímek, který podle svých slov pořídila v pondělí 14. března a je na něm vidět před budou divadla namalované obrovské slovo „děti“ v ruštině. Zároveň slíbila zveřejnit nejnovější záběry z místa jakmile je bude mít k dispozici.

„Občané Ruska! Jak se vaše blokáda Mariupolu liší od blokády Leningradu za druhé světové války?“ prohlásil ve svém projevu Zelenskyj, který podle serveru The Guardian pronesl tato slova v ruštině. Ruským vojákům slíbil, že budou mít šanci přežít, pokud složí zbraně. Armáda vyslaná Moskvou už na Ukrajině podle něj utrpěla větší ztráty, než dříve v Sýrii či Čečensku nebo sovětské jednotky v Afghánistánu.

„Válečné zločiny Ruska nekončí. Ruská ekonomika je stále schopna udržovat svou vojenskou mašinérii. Proto jsou zapotřebí nové balíky sankcí proti Rusku. Svět musí konečně oficiálně uznat, že se Rusko stalo teroristickým státem,“ uvedl ve svém projevu prezident. V souvislosti s rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou za své priority označil ukončení války, bezpečnostní záruky pro Ukrajinu, suverenitu země a obnovení její územní celistvosti, podotkla ruská služba stanice BBC.

Tagy:
Německo Afghánistán divadlo Ukrajina Petrohrad BBC Rusko Mariupol Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Druhá světová válka