Jak se při vánočních nákupech vyhnout „ťukanci“ na parkovišti? Experti připomínají pravidla

Zaplněné parkoviště

Pravidla na parkovištích u obchodních center

Parkoviště obchodů před svátky praskají ve švech. Místa u vchodů jsou beznadějně zaplněná a sem tam se tvoří i kolony. Zopakujte si základní pravidla a rady pro bezpečné řízení na parkovištích při vánočních nákupech a vyhněte se na konci roku nepříjemnostem.

Nejčastější příčinou „ťukanců“ na parkovištích je nedodržení přednosti. Na většině parkovišť totiž platí pravidlo pravé ruky. „Základní pravidlo je to, že většina parkovišť je zónou s předností zprava s omezenou rychlostí na třicet kilometrů v hodině,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS krajský koordinátor BESIP Zdeněk Patík.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dramatická honička na Liberecku. Ukradené auto skončilo v příkopu, policisté vytáhli zbraně

Sem tam ale najdeme i parkoviště s dopravním značením. „Zdá se, že spousta řidičů je na parkovištích nevnímá, nerespektují je nebo přehlížejí a zapomínají,“ podotkl strážník Městské policie Zlín Jan Chovanec.

Mnohdy stačí málo a auta jsou takříkajíc v sobě. Podle dopravních expertů je třeba hlavně zachovat pozornost, dodržovat pravidla dopravního značení a mít klidnou hlavu. V případě, že najdete například odřené auto, měli byste podle dopravních expertů kontaktovat správce parkoviště a poté policii.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zpoždění vlaků se nebudou opakovat, věří šéf železnic Svoboda. Mluví i o tragickém trendu

Tagy: