Třídní schůzky, nebo Senát? Pirátka to kvůli „fňukání“ schytala, rýpl si i Kalousek

Jít na třídní schůzky svých dětí, nebo se zúčastnit schůze horní komory Parlamentu? Nad touto otázkou přemýšlela senátorka Adéla Šípová (za Piráty). O radu požádala uživatele na Twitteru. Dostalo se jí mnoho odpovědí včetně ironických reakcí. Zapojil se například i exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) či europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

„Střípek ze života ženy političky. Zítra v 17 hodin mám schůzi Senátu, třídní schůzky 5. třídy a třídní schůzky 8. třídy. Tatínek je zítra v Olomouci. Potřebovala bych poradit,“ uvedla Adéla Šípová na Twitteru. Nejmladší česká senátorka (42 let), která do veřejného prostoru neváhá přinášet feministické názory, vzápětí obdržela rady od mnoha běžných lidí i politiků.

„Zkusil bych do školy zatelefonovat a domluvit se s paní učitelkou na náhradním termínu. Děkovat nemusíte. Dělám to takto běžně,“ vzkázal političce Tomáš Zdechovský. Miroslav Kalousek naopak Šípové doporučil, aby dorazila na třídní schůzky a omluvila se ze schůze Senátu.

„Jděte na třídní schůzky a v Senátu se omluvte z ‚pracovních důvodů‘. Andrej Babiš to také tak dělá a jak je populární. Horší to mají například zdravotnice ve službě nebo prodavačky ve směně. Ty se ‚ulejt‘ nemohou. Nevšiml jsem si ale, že by fňukaly,“ rýpl si někdejší šéf TOP 09. Šípová však na Kalouskův komentář reagovala pozitivně: „Miluju vaše odpovědi.“

Mnoho uživatelů – stejně jako Kalousek – v diskusi naznačilo, že podobný problém, který Šípová zmínila, musí řešit i matky, které nepůsobí v politice. „Ano, řeší to ženy všech profesí. Byla bych ráda, kdyby to řešilo i více otců než dosud,“ odpověděla senátorka kritikům. Ani tato reakce se ale často nesetkávala s porozuměním twitterových uživatelů.

„Možná byste se mohla začít řídit svým heslem v biu: ‚Když muži mlčí, pozvednu hlas.‘ Pozvedněte hlas na tatínka dětí, že holt nikam nepojede, protože máte náročnou práci. Apelujte tedy na to, aby se stejně zapojovali i muži. Tohle fňukání je strašný,“ uvedla jedna z komentujících. Další uživatelé se naopak senátorky zastali.

Podobně vášnivá diskuse, která rovněž souvisela s otázkou pohlaví, se rozjela v srpnu, když Šípová tvrdila, že „politika zajištění veřejné dopravy má genderový rozměr, jelikož o ní převážně rozhodují muži“. Politička tak soudila podle své cesty hromadnou dopravou, když počítala cestující na základě pohlaví.

Tagy: