Tričko „F*ck you, Putin“ oblékl po Černochové i Kalousek. Politologové mají výhrady

Jana Černochová a Miroslav Kalousek v tričku „F*ck you, Putin“

Matyáš Zrno a aktuální situaci na Ukrajině

Tričko s nápisem „F*ck you, Putin“ od sbírky Dárek pro Putina oblékla další veřejně známá osoba. Po ministryni obrany Janě Černochové (ODS) a jaderné fyzičce Daně Drábové tak učinil i exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Někteří politologové ale obzvlášť v případě Černochové zmiňují, že takové chování pro člena vlády není zrovna vhodné. Část veřejnosti i další politici naopak jasné gesto vymezení se proti ruské invazi podporují, a to i přes vulgární obsah.

Kalouska k opatření si trika s explicitním vzkazem pro ruského prezidenta „dohnal“ jeden z uživatelů na Twitteru. „Docela bych chtěl vidět Mirka v takovém tričku. Furt je v tom důchodcovském saku a košili, páprda jeden. Měl by se trochu odvázat. Za jeho fotku v tomhle tričku bych okamžitě poslal Ukrajině 15 tisíc korun na munici,“ napsal.

Netrvalo dlouho a někdejší předseda TOP 09 na tuto výzvu zareagoval: „To myslíte vážně? Beru vás za slovo. Seženu tričko, vyfotím se a pošleme každý 15 tisíc korun.“ Později Kalousek přidal fotku již s tričkem „F*ck you, Putin“, aby vzkázal, že svůj slib splnil.

Sbírku Dárek pro Putina vyhlásil na začátku května podnikatel Dalibor Dědek. Za vybrané peníze se nakupuje vojenský materiál u českých výrobců a dodavatelů, a to podle požadavků ukrajinské armády. Na účet ukrajinského velvyslanectví v Praze dosud ze sbírky putovalo více než 236 milionů korun.

Iniciativě už se například povedlo vybrat peníze na tank T-72 Avenger (s přezdívkou „Tomáš“) nebo na české bezpilotní letouny Bivoj. Ještě před Kalouskem projekt Dárek pro Putina poměrně úspěšně zpropagovala Jana Černochová. Ta se jako první z politiků nechala vyfotit s již zmíněným tričkem „F*ck you, Putin“.

Učinila tak symbolicky 7. října, tedy v den 70. narozenin ruského vládce. „Kdy jindy bych si měla obléknout toto triko než právě 7. října a sdělit svůj občanský postoj k jednomu z největších zločinců naší éry,“ vzkázala ministryně, jež je na české politické scéně známá jako jeden z vůbec největších podporovatelů Ukrajiny.

Ne každému však přijde vhodné, aby se ministr prezentoval fotkami s vulgárním podtextem. „Od členů vlády očekávám exekutivní práci, nikoliv prvoplánový aktivismus. U paní ministryně Černochové mě to ale nepřekvapuje. Ta dělá a říká věci, které jsou hlavně ‚na efekt‘, už léta,“ řekl na dotaz CNN Prima NEWS politolog Lukáš Jelínek.

Fotografii s tričkem „F*ck you, Putin“ nepovažuje za vhodnou ani politolog Alexander Tomský. „Nesouhlasím s tím a nelíbí se mi to. Politici se mají chovat slušně. Ačkoliv je Putin diktátor i zločinec a vedeme s ním ekonomickou válku, tak nemusíme dělat takové vylomeniny. Nevím, proč by se politici měli přizpůsobovat takto vulgárnímu jazyku. Naopak by měli jít příkladem,“ sdělil.

Jednání Černochové pak Tomský označil za hloupé. „Pro ministra obrany má být hlavní záležitostí obrana, a ne takové veřejné vejšplechty,“ dodal pro CNN Prima NEWS. Velká část veřejnosti ale za Černochovou stojí. U příspěvku s trikem iniciativy Dárek pro Putina má ministryně přes 15 tisíc „lajků“.

Kromě Kalouska se jí přímo zastali například europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), místopředseda STAN Jan Farský, starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS), analytik a proukrajinský aktivista Andrej Poleščuk či jaderná fyzička Dana Drábová. Poslední jmenovaná vyjádřila Černochové podporu tak, že i ona se nechala s tričkem „F*ck you, Putin“ vyfotit.

Tagy: