Jak vylepšit státní rozpočet? Česko je bezpečné, propusťte policisty, navrhli ekonomové

Ženu v Plzni měl ubodat její syn.

NERV by propustil policisty

Propuštěním tisíců policistů by mohla vláda podle ekonomické rady ušetřit až tři miliardy korun. Ekonomové řešení navrhli i proto, že Česko je osmou nejbezpečnější zemí na světě. Podle některých odborníků by ale takový krok mohl bezpečnost v Česku ohrozit.

Policistů je v Česku aktuálně 40 tisíc. Dalších pět tisíc míst je neobsazených a na některých útvarech jsou kvůli tomu problémy. „Nejvíce nám chybí běžní uniformovaní policisté, pak kolegové na cizinecké policii,“ řekla pro CNN Prima NEWS Simona Hrubá, vedoucí personálního odboru policejního prezidia.

Podle šéfa policejních odborů Tomáše Machoviče musí situaci na některých útvarech zajišťovat v rámci přesčasových hodin, případně vzájemným posilováním služeben. „Současný stav je úplné minimum, které potřebujeme, aby bylo zajištěno bezpečí v ČR,“ dodal Machovič.

Krok, který navrhuje NERV (Národní ekonomická rada vlády), se ale příliš nelíbí premiérovi Petru Fialovi (ODS). „Vláda nepůjde, a to mohu garantovat, tím směrem, že někde něco škrtneme, aniž bychom si byli vědomi dopadů a jenom kvůli tomu, že by to bylo výhodné pro státní rozpočet,“ řekl ministerský předseda.

Bezpečnost v Česku je vysoká

Ekonomové škrty zdůvodnili mimo jiné tím, že Česko je osmou nejbezpečnější zemí na světě. V Česku je navíc podle nich více policistů než v ostatních státech EU. Jenže čeští policisté plní úkoly, které jejich kolegové v Evropě dělat nemusejí. Třeba registraci zbraní a zbrojních průkazů jinde řeší běžní úředníci. V některých státech zase policisté nepomáhají hasit požáry.

Podle odborníků by personální škrty policejního sboru mohly způsobit problémy. „Lze očekávat zvýšení kriminality. V případě, že se řekne, že se snižují stavy nebo nebudou obsazována místa, tak podle mě budou policisté ve větší míře odcházet,“ uvedl bezpečnostní expert a bývalý ředitel pořádkové policie Martin Hrinko.

Ekonomové předložili vládě přes 20 opatření, díky kterým by mohla ušetřit zhruba 200 miliard korun. Kabinet Petra Fialy se jednotlivými návrhy bude zabývat na začátku příštího roku.

Tagy: