Jak vybrat tepelné čerpadlo? Podle experta návodem není nízká cena, ale spotřeba

Jak se dá ušetřit na energiích?

Jiří Hanus o tepelných čerpadlech společnosti Acond

Jak ušetřit na spotřebě energií? Na tuhle otázku aktuálně hledá odpověď drtivá většina Čechů. Jejich ceny rostou závratným tempem. Jednou z možností je úspora při ohřevu vody a vytápění, se kterou mohou pomoci tepelná čerpadla. Právě o ně má zájem čím dál více Čechů.

Tepelná čerpadla aktuálně patří k nejvyhledávanějším pojmům na internetu. Podle Jiřího Hanuse, zakladatele společnosti Acond, která je na výrobu tepelných čerpadel zaměřena, je důvodem princip, na němž fungují. „Většinu energie odebírá z okolního prostředí. To znamená, že jakékoliv zvýšení cen energií se majitelů tepelných čerpadel dotýká jen z velmi malé části.“

Výše úspory pak podle Jiřího Hanuse záleží na výši tepelné ztráty jednotlivých nemovitostí, zdroji tepla a samozřejmě i cen využívaných energií. „Ta návratnost se může pohybovat od tří do sedmi let, ale velmi záleží na každém objektu jednotlivě,“ říká Jiří Hanus a dodává, že vhodným adeptem na pořízení tepelného čerpadla je v podstatě každý, kdo obdrží vysoký účet za energie.

Výběr správného tepelného čerpadla

Český výrobce tepelných čerpadel Acond

  • 30 let zkušeností
  • 8 348 instalací v ČR
  • 213 zaměstnanců

zdroj: Acond.cz

V současné době si tepelná čerpadla pořizují především majitelé domů, lze je ale použít i do bytů. A jak si nejlépe vybrat? Podle zakladatele firmy Acond by neměla být hlavním kritériem cena. „Ať už si pořídím levné tepelné čerpadlo, nebo špičkové tepelné čerpadlo, tak cena toho příslušenství je stejná. Cena instalace je stejná a liší se jenom v ceně tepelného čerpadla. Na to, aby výrobce mohl vyrobit levné tepelné čerpadlo, tak musí použít opravdu ty nejlevnější komponenty. Zatímco na špičkové použije ty nejlepší dostupné komponenty,“ vysvětluje Jiří Hanus a pokračuje dále: „Pokud si pořídíte levné tepelné čerpadlo, tak ta úspora je poměrně malá. Doporučil bych poohlédnout se po špičkovém tepelném čerpadle, které má vyšší účinnost. To znamená, že zákazník více ušetří a navíc takové tepelné čerpadlo má i podstatně delší životnost,“ říká Jiří Hanus a dodává, že je potřeba myslet dopředu:

„Může se zdát, že levné tepelné čerpadlo stojí o 50 000 méně. Ale když si uvědomíte, že každý rok potom zaplatíte za vytápění více, a to kvalitní tepelné čerpadlo vydrží déle, tak zjistíte, že to levné tepelné čerpadlo je velmi drahé.“

Mezi nejrozšířenější tepelná čerpadla v současnosti patří ty fungující na principu vzduch–voda. Tedy ty, které odebírají teplo ze vzduchu a následně ho předávají do topné vody. V novostavbách ho obvykle využívají podlahová vytápění, ve starších rodinných domech radiátory.

Jak přesně tepelná čerpadla fungují?

Podle Jiřího Hanuse by se fungování tepelného čerpadla dalo přirovnat k jeho přesnému opaku – mrazáku. „V mrazáku máte potraviny, ze kterých potřebujete odebrat teplo. Zezadu mrazáku máte kondenzátor, který potom to teplo předává. A ten princip tepelného čerpadla je vlastně stejný – z okolního prostředí odebíráme teplo, které předáváme potom do topné vody, případně do teplé užitkové vody.“

Vzhledem ke zvyšujícímu se zájmu o tepelná čerpadla se před časem jejich dodací lhůty citelně prodloužily. Firma Acond ale předpokládá, že se je brzy podaří zkrátit.

„Stavíme novou továrnu, navyšujeme neustále výrobní kapacity a ty dodací lhůty už se přestaly prodlužovat. A myslím si, že tím, že zákazníci si uvědomili, že už letošní sezón topnou sezónu nestihnou a do příští je ještě dostatek času, tak v tuhle chvíli je ten pravý čas popřemýšlet o objednání tepelného čerpadla, protože si tím zajistíte příznivou cenu. A víte, že stihnete dodávku do příští topné sezóny,“ radí Jiří Hanus.

Zaujaly vás tepelná čerpadla jako způsob jak ušetřit na energiích?

Odhad úspory

Zkušení profesionálové jsou kromě výběru a dodání odpovídajícího tepelného čerpadla schopní také na základě výpočtů odhadnout, jak vysokých úspor mohou majitelé nemovitosti dosáhnout. Musí ale znát aktuálně platná data. „Dá se to propočítat, nicméně tím, že se ty podmínky velmi rychle mění, tak výpočet bude platný jenom v daný okamžik. Ale u tepelného čerpadla je výhoda, že jak rostou ceny energií a jak vy většinu energií odebíráte z okolního prostředí, tak návratnost tepelného čerpadla se neustále zrychluje,“ říká Jiří Hanus.

Všímat si energetických štítků se vyplatí

Stejně jako v případě jiných elektrospotřebičů i při pořizování tepelného čerpadla je podle zakladatele firmy Acond radno nečíst pouze propagační materiály, ale také věnovat pozornost energetickým štítkům. „Určitě bych se neorientoval podle letáků, protože ty údaje bývají ne úplně přesné. Jako první bych se podíval na energetickou účinnost. Pokud vidím A3 plus, znamená to, že to tepelné čerpadlo je nejúspornější. Pokud si pořídím třeba A1 plus, A2 plus, znamená to, že každý rok zaplatím mnohem více za vytápění. A pokud to tepelné čerpadlo kvalitní vydrží 20 let, tak ta úspora energeticky efektivnějšího tepelného čerpadla je obrovská.“

Tagy:
energie úspory topení tepelné čerpadlo ACOND a.s.