Šest let do třetí světové války? Analýza věští, že po porážce Ukrajiny by Rusko napadlo NATO

Pokud se nepodaří Rusko na Ukrajině vojensky porazit, už do šesti let může rozpoutat plošný konflikt se silami NATO. K tomuto závěru dospěla analýza respektovaného think tanku Německé rady pro zahraniční vztahy. Novinář Jiří Just žijící v Rusku ale pro CNN Prima NEWS sdělil, že by Moskvu od takového scénáře odradila hrozba jaderné války.

Západní podpora Ukrajiny slábne. Nikoli ta diplomatická, která je stále relativně pevná, ale ta hmotná. Po vyčerpaní evropských zdrojů drží Kyjev nad vodou už jen Spojené státy. A i tam se začíná objem pomocných balíčků krotit.

Institut pro studium války přitom varoval, že pokud západní podpora ustane, Ukrajina padne. To by ale podle nejnovější analýzy think tanku Německá rada pro zahraniční vztahy neznamenalo katastrofu jen pro Ukrajince, ale pro celý Západ.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ruské oligarchy sankce netrápí. Miliardy si převedli přímo do státu v EU, odhalili novináři

Šest let regenerace

Analýza dospěla k závěru, že pokud NATO neuštědří na Ukrajině Rusku kritickou vojenskou porážku, může se mu to vymstít. Moskva by prý v takovém případě byla schopná do šesti až deseti let plně obnovit a vyztužit své vojenské kapacity k tomu, aby mohla rozpoutat válku se Severoatlantickou aliancí – třetí světovou válku.

NATO proto podle německého výzkumu musí jednat už nyní. „Rusko představuje největší a nejnaléhavější hrozbu pro země NATO kvůli svým imperiálním ambicím. Po skončení intenzivních bojů na Ukrajině bude Moskva potřebovat šest až deset let, aby obnovila své ozbrojené síly. V tomto období musí Německo a NATO posílit své ozbrojené síly, aby mohly odstrašit Rusko a v případě potřeby s ním bojovat. Jedině tak lze snížit riziko další války v Evropě,“ napsal think tank.

Vůdčí armádou v Evropě by se podle analýzy mělo stát právě Německo, které se nyní podobně jako ostatní evropské země potýká s problémem podfinancované armády. A to v době, kdy Rusko nastartovalo vojenskou ekonomiku a zvládá vyrábět všechny potřebné komponenty pro vedení války.

Čísla hrají pro Rusko

„I po téměř dvou letech války na Ukrajině jsou ruské válečné schopnosti větší, než se v současnosti zdá. Největší ztráty na personálu a materiálu utrpěly pozemní síly. Na ně se zaměří proces obnovy,“ uvedl německý think tank.

Podle něj může Moskva do deseti let vycvičit další téměř tři miliony vojáků. K tomu by byli ve hře veteráni z války na Ukrajině. V současné válce jsou podle analýzy ztráty Rusů značné, ale většinou lehce nahraditelné. Co Moskva nezvládá sama vyrobit, daří se jí i přes sankce dovážet.

Ukrajinská agentura Unian s odkazem na analýzu a slova Oleksije Danilova, tajemníka Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny, uvedla, že v případě pádu Kyjeva by Západ do pár let nečelil jen Rusku, ale pevné trojici ve složení Moskva, Peking, Írán.

Just: Rusko se bojí jaderné války

Že by Rusko tak brzy po skončení války na Ukrajině mělo choutky na výpad proti NATO, nepovažuje za příliš pravděpodobné novinář žijící v Rusku Jiří Just. Podle něj se chce Moskva vyhnout riziku jaderné války.

„Nemyslím si, že by chtělo útočit na státy NATO. Znamenalo by to hrozbu jaderné války, která by znamenala konec Ruska. Navíc – pokud by došlo k porážce Ukrajiny – Rusko by bylo na dlouhou dobu vyšťavené a nemělo by energii ohrozit NATO. Samotná Aliance by se naopak na střet intenzivně připravovala,“ uvedl Just pro CNN Prima NEWS.

Tagy: