Jako hráč Sparty, který fandí Slavii. Vondráček kritizuje rebely z ANO za nepodporu Babiše

Andreje Babiše v prezidentské volbě nepodpoříme, vzkázali moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák a ostravský primátor Tomáš Macura (oba ANO). „Rebelující“ politici čelí za svá překvapivá oznámení uvnitř hnutí kritice. Do Vondráka a Macury se pustil například místopředseda ANO Radek Vondráček. Ten jejich postoj přirovnal ve vysílání CNN Prima NEWS k fotbalistovi Sparty, který před vypuknutím pražského derby ohlásí, že fandí Slavii.

„Andrej Babiš je kandidátem hnutí ANO. Dokonce do té kampaně věnujeme určité finanční prostředky. Tomáš Macura a Ivo Vondrák mi připadají jako záložník Sparty, který před derby řekne, že fandí Slavii a chce, aby vyhrála Slavia. Tohle se prostě nedělá,“ řekl Vondráček v pořadu 360°. Podle někdejšího předsedy Sněmovny hlavní problém ani nespočívá v tom, že Vondrák s Macurou nebudou volit Babiše, ale spíš v tom, že to veřejně oznámili ještě před volbami.

„Jsem místopředseda hnutí ANO stejně jako Ivo Vondrák a nepovažuji to za šťastné. Myslím, že Tomáš Macura se plete, když říká, že je to jeho osobní vnitřní rozhodnutí. To je až za plentou. Tam ať si volí, koho chce. On to ale z nějakého důvodu prezentoval i veřejně,“ kritizoval Vondráček s tím, že jinak s pluralitou názorů uvnitř hnutí nemá žádný problém.

„Jsem rád za Iva Vondráka a Tomáše Macuru, že jsou součástí hnutí ANO. Tohle ovšem nepochopili a špatně si to vyložili. Nelíbí se mi to,“ dodal.

O něco klidněji na moravskoslezské politiky reagoval 1. místopředseda ANO Karel Havlíček: „Že ne všichni členové ANO budou volit Andreje Babiše, jen dokládá, že jsme běžným hnutím, které má své demokratické základy. Nedáváme nikomu žádný povel, že musí volit. To si má každý vyřídit se svými voliči, koho nakonec on podpoří. Drtivá většina členů hnutí ANO ale za Andrejem Babišem stojí.“

Vondrák své rozhodnutí nepodpořit Babiše oznámil v pondělním rozhovoru pro Seznam Zprávy. „Současná doba chce na Hradě někoho, kdo bude zahlazovat hluboké příkopy ve společnosti. Myslím, že to není funkce pro Andreje Babiše. Bude to chtít výrazně větší noblesu a toleranci k tomu, co říkají ostatní,“ uvedl s tím, že ale Babišovu kampaň vnímá pozitivně.

„Generál Petr Pavel mi připadá jako člověk, který se dokáže přesně vyjadřovat. Má sice temnou část své minulosti, ale ani já nemůžu říct, že jsem naprosto čistý člověk. Kdo nežil v té době, neví, jaké to bylo. Klidně mohu být jediný z hnutí ANO, kdo takhle bude volit,“ přiznal Vondrák, kterého stejně jako Pavla a Babiše tíží komunistická minulost před rokem 1989.

„Lidé si na prezidentskou volbu musí udělat názor sami. Minule jsem také nedal hlas Miloši Zemanovi, ale Jiřímu Drahošovi, ač ne s velkou euforií,“ dodal moravskoslezský hejtman.

Macura: Babiš nenaplňuje mé představy a ideály

K Vondrákovi se ve stejný den přidal i Macura. „Pana Andreje Babiše volit nebudu. K osvobozujícímu rozsudku v kauze Čapí hnízdo mu gratuluji, nic to ale nemění na mém postoji, že jako osoba nenaplňuje mé představy a ideály, které si spojuji s funkcí prezidenta republiky,“ komentoval svůj postoj pro Hospodářské noviny.

Ostravský primátor zároveň doplnil, že prezidentské volby vnímá coby osobní záležitost, na kterou se „nevztahuje žádná stranická disciplína“. I on se namísto Babiše aktuálně kloní k volbě Petra Pavla. „Nejsem ještě definitivně rozhodnut, ale nejpravděpodobněji to bude on,“ dodal.

Macura v hnutí ANO platí v podstatě za rebela. V minulosti byl místopředsedou ANO. Už delší dobu však hnutí opakovaně kritizuje za názorovou a ideovou neukotvenost. Kromě toho mu vadí i to, že hnutí přichází o přízeň městských pravicových voličů a zaměřuje se na levicovou populaci.

Tagy: