GLOSA: Jak generál v superdebatě zdrtil Danuši, která se stávala Babišem

Byli jsme včera na obrazovkách CNN Prima NEWS svědky konce jedné krátké politické kariéry? Nebo má Danuše Nerudová ještě šanci přesvědčit český lid, že je empatická žena stejně jako Zuzana Čaputová, i když není? Proč ji zdrtil Petr Pavel? A na kolikátém místě se umístil Andrej Babiš, který nepřišel?

ONA je příliš pohledná na to, aby neprodávala tituly. ON je příliš charismatický a dobrý na to, aby nevstoupil do komunistické strany. Tahle dvojka prostě měla obrovský potenciál. Ten třetí raději vůbec nepřišel. I tak naše show zasáhla 1 795 000 diváků, díky vám za to!

Co nám ukázala Superdebata?

Petr Pavel, který Česko především doposud přesvědčoval o tom, že není kariérní komunista, ale komunista s lidskou tváří, včera ukázal tvář doposud neviděnou: působil jako naprosto zkušený politik. Prezidentský potenciál.

Navíc je voják, poslouchá na slovo svůj PR tým. Kdyby mu markeťáci řekli, ať dá Danuši na začátku jako dárek místo flanelky granát, udělá to bez přemýšlení, protože příkazy se musejí plnit.

Ale hlavně: Je autentický.

Ženskost Danuše Nerudové se tak nějak vytratila cestou, byť se snaží ukázat, že není jen marketingová krabička naplněná předem navoleným obsahem. Moc jí to nejde. Jako by podzimní charisma z fotek a sociálních sítích „naživo“ rychle vymizelo, respektive se ani náznakem neobjevilo.

Základní otázka: Věříte jí to? Neskrývá se pod marketingovou maskou skutečný obličej, který nevidíme? Jen na nás občas vykukuje? Neměli jste jako diváci ten pocit? Zajímalo by mě, kolika ženám je skutečně sympatická a kolik žen Danuše Nerudová spíše irituje.

Vzhled, vjemy, pocity… To jsou detaily, které se dva dny před volbami stávají naprosto klíčovými faktory. Lidé se ve volbě prezidenta často nerozhodují podle politických názorů, ale čistě podle audiovizuálních emocí. Ve zrychlené době je první dojem důležitý. A včera se vůbec poprvé v celoplošných televizích střetli Pavel s Nerudovou a lepší dojem zanechal jednoznačně Pavel.

Nebo takhle fakt přirozeně mluví Danuše Nerudová? Cituji: „Byla bych ráda, aby se na Hrad vrátil úsměv a humor. To je má pozitivní vlastnost. A negativní? Já nevím, člověk je charakterovou osobností, která si nese vše, co nyní má.“

Pavel je suchý, klidný, soustředěný, dokonce dirigoval generálsky na místě svoje publikum, dával mu pokyny, řídil ho. Byl zlehka vtipný, naprosto uvěřitelný. Zamotal se vlastně jen do diskuse o standartě, kde ho ale zase přehlušila Nerudová. Už jen tím, že zástavu nazývala standarDou, za což ji samozřejmě intelektuálové ze sociálních sítí rituálně upalovali. Na to, že má generál IQ „jen“ 107, jak sám přiznal na svém webu (průměr ČR je 98), pochopil rychle pravidla hry.

Dobře vypadat, být klidný, házet lehké vtípky, které se naučil s manželkou na chatě, a všechno ostatní ho pak už naučí experti z jeho týmu.

Danuše Nerudová naopak často nahrazovala absenci Andreje Babiše (který podle části názorů na sociálních sítích tuhle debatu beztak vyhrál), a to tak, že se v něj několikrát dokázala změnit. Například ve chvíli, kdy větu na téma „prezidentská standarta“ zakončila prohlášením, že lidé v Moravskoslezském kraji nemají na zubaře, přičemž na zubaře pak nemají ani maminky a vajíčka zdražila o 70 procent a mouka o 50 procent. Chybělo, aby zařvala, že je to kampááááň.

Babiše vlastně kopírovala už dřívějším prohlášením, že kdyby nekandidovala v politice, nikdo neřeší kauzu Mendelovy univerzity…

Debatu v hlasování diváků s přehledem vyhrál Petr Pavel. Není to ale tak, že Nerudová totálně vyhořela, také dokázala překvapit humorem, párkrát dobře zareagovala („Tohle je ten řád a klid“, když řvalo Pavlovo publikum). Spíš to ale byl takový další fragment jejího odkopání. Odkopání skutečnosti, že tahle žena není empatická intelektuální mamina jako Zuzana Čaputová, kdepak. Oficiální tvář můžete ukazovat, jak chcete, ale jen stěží skryjete tu pravou.

Samozřejmě, nic to nemění na faktu, že i generál Pavel je především PRODUKT. Nikoliv politik. Jen výrobek. Trpíme přímou volbou.

Prostě se hledal někdo, kdo vypadá dobře, má slušné CV a příběh, aby ho ty správné vlivové miliardářské skupiny mohly vyslat proti miliardářské skupině Danuše Nerudové a hlavně miliardářské jednočlenné skupině, kde hraje všechny role Andrej Babiš.

Sledujeme pouze pohádku o budoucím českém prezidentovi. Upravenou tak, jak chceme my, aniž bychom to věděli. Dělají to za nás jiní. I tak jsme možná včera viděli budoucího pána Hradu. Ano, pána.

Tagy: