Jakob: Ať je svetr symbolem boje s Putinem i krizí. Zimu zvládneme, musí přispět každý

Místopředseda TOP 09 Jan Jakob

K věci (816)

Zimu z hlediska energetiky zvládneme, každý však musí přispět svým dílem, uvedl místopředseda TOP 09 Jan Jakob v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Vláda navíc chystá informační kampaň, která občanům poradí, jak lze společně vyřešit nadcházející topnou sezónu. Jakob se vyjádřil i k tomu, zda se má svetr stát symbolem krize.

Prohlášení předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové v pořadu Partie o tom, abychom si v zimě oblékli další svetr, rozvířilo vody. „U nás je to určitě pro některé diskomfort. Já se snažím to vnímat tak, že je to možnost, jak jako jednotlivec můžu pomoci celku – zbytečně neklimatizovat, zbytečně nevytápět a holt si vzít další svetr,“ prohlásila.

Jakob s ní ve výsledku souhlasí. „Pokud se má svetr stát symbolem proti Putinovi, válce, kterou vede na Ukrajině, ale i proti energetické válce vůči nám, tak mi to jako symbol nevadí. Je nutné si uvědomit, že krize dopadne opravdu na každého z nás. Chci ubezpečit, že zimu společně zvládneme, ale každý musí přispět svým dílem,“ vzkázal ve vysílání CNN Prima NEWS.

Vydírá nás terorista Putin

Vláda podle něj chystá řadu opatření. „Připravuje i informační kampaň tak, abychom zimu společně zvládli a každý přispěl svým dílem k tomu, že nás nebude terorista Putin vydírat,“ pokračoval. Na dotaz, zda kampaň a opatření neměla přijít dříve, odpověděl: „Válka vypukla na konci února a nikdo nevěděl, jak se bude situace vyvíjet. Je úžasné, jak hrdinně Ukrajinci bojují i za nás všechny. Opatření se zavádějí podle toho, jak věci mění.“

Nejtěžší chvíle nastanou v zimě v topné sezoně. „Proto je třeba informační kampaň. Týká se energetické krize a toho, jak ji společně překonat. Vždy je ale těžké informovat, když nikdo neví, co má v mysli Putin a jak se situace vyvine. Vláda se však na zimu připravuje – máme téměř plné zásobníky plynu a zabezpečené tranzity zkapalněného plynu,“ podotkl Jakob.

Příští středu bude vláda rozhodovat o prováděcí vyhlášce k úspornému tarifu. „Budeme znát konkrétní parametry, ale nepokryje to všechny zvýšené náklady. Ty, kterým tarif stačit nebude, prosím, aby se nestyděli a řekli si o pomoc. Je zde nastaven sociální systém, příspěvek na bydlení, mohou ho využít,“ zdůraznil.

Doplnil, že věří v soudnost a zodpovědnost lidí, kteří by na zimu měli otočit termostatem a snížit teplotu ve svých domovech. „Je to v zájmu všech, bude to jejich konkrétní úspora. Nepředpokládám, že by chodily nějaké kontroly,“ uzavřel Jakob.

Tagy: