Hazard se zdravím dětí. Školy i další sektory kritizují návrh Síkely na snížení teploty

Děti ve třídě poslouchají učitelku

Instituce nechápou nápad ministerstva průmyslu

Učitelé ve školách i školkách, nebo třeba provozovatelé hotelů nechápou nápad ministerstva průmyslu a obchodu snížit teplotu v obytných místnostech, koupelnách nebo třídách. Jedni tvrdí, že jde o hazard se zdravím dětí, druzí si stěžují, že to budou hostům těžko vysvětlovat. Vyhláška by vstoupila v platnost v případě vyhlášení stavu nouze.

Vyhláška stanoví hranici, pod kterou by teplota v jednotlivých místnostech neměla klesnout. Směrem nahoru by teplota stanovenou hranici mohla přesáhnout maximálně o jeden stupeň i podle toho, kolik mají venkovních stěn.

„Jde o další opatření, která nazývám airbagy. Máte je v autě, doufáte, že je nikdy nebude muset použít, ale když je potřebujete, jste velmi rádi, že jste si je pořídili,“ podotýká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Žádná konzultace nebyla

S tím nesouhlasí Česká unie cestovního ruchu. „Máme říkat hostům že nevaříme teplé večeře, protože máme šetřit? S námi to nikdo nekonzultoval, jsme překvapeni, co ministerstvo vypustilo do připomínkového řízení,“ říká předseda Výboru České unie Cestovního ruchu Jakub Juračka.

Ve školních učebnách by se mělo topit na 19 stupňů, v šatnách na 18 a v umývárných by se teplota snížila dokonce o tři stupně na 19. „Vidím velký problém ve vytápění koupelen, kdy spousta dětí potřebuje svůj čas k vykonání potřeby, takže s těmi holými zadečky tam poměrně dlouho sedí. To považuji už za hazard se zdravím dětí,“ říká ředitelka Mateřské školy Jesenice Šárka Krátká Wagenknechtová.

Většinu času při hře i výuce tráví děti ve školkách na zemi a kantoři s obávají reakce rodičů. „První, co bude, když dítě bude nastydlé, nemocné, půjdou hartusit na ředitelku mateřské školy. Rodiče jsou opravdu na zdraví dětí citliví,“ pokračuje Wagenknechtová.

Jak se sníží teploty u lékařů?

V ordinacích u lékaře by se teplota snížila o čtyři stupně, v čekárnách o dva. Na pokojích budou pacienti ve 20 stupních a na operačních sálech by se kohoutky utáhly z 25 na 20 stupňů. „V nemocnicích nebo ve zdravotních střediscích jsem vždycky měl většinou dojem, že se tam zbytečně moc topí,“ říká jeden z dotazovaných. „Mně by třeba úspora dvou stupňů vůbec nevadila,“ přidává se další.

„V současné době jsou teploty ve vnitřních budovách a prostorách upraveny vyhláškou, pokud dojde ke změně této vyhlášky, budeme se snažit tomu přizpůsobit,“ popisuje mluvčí Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Jiří Erlebach.

V hotelových pokojích, restauracích, na vysokoškolských kolejích a ubytovnách by měla teplota klesnout z 20 na 18 stupňů. A v hotelových koupelnách dokonce z 24 na 19.

Tagy:
zdraví koupelna zdravotnictví energie Fakultní nemocnice u sv. Anny energetika teploty hazardní hra Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky topení