ODS a lidovci mají strach. Kvůli Kalouskovi a Pospíšilovi hrozí rozpad koalice Spolu

Pokud by se bývalí předsedové TOP 09 Miroslav Kalousek nebo Jiří Pospíšil dostali na kandidátku koalice Spolu do eurovoleb, hrozí její rozpad. Přinejmenším pro volby příští rok v červnu. Tak to redakci CNN Prima NEWS popsala téměř desítka koaličních politiků napříč stranami. Navíc podle nich oba rozehráli hru, kterou chtějí poškodit šéfku strany Markétu Pekarovou Adamovou. Sami to však rezolutně odmítají s tím, že jejich záměrem je naopak straně pomoci.

Zatímco bývalý ministr financí a někdejší stranický šéf Miroslav Kalousek sbírá jednu stranickou nominace za druhou na kandidátku TOP 09 do evropských voleb, podle kuloárových informací je prý spíše jeho motivací poškodit značku TOP 09 pod současným vedením.

„Takoví dlouholetí nepřátelé a najednou, jak můžou uškodit Markétě, tak se spojí,“ řekl CNN Prima NEWS zdroj, který se účastní jednání o složení kandidátek.

ČTĚTE TAKÉ: Kam mizí voliči ODS? Vzniká prostor pro novou středopravicovou stranu, ukazují průzkumy

„Spojili se, protože nesnášejí paní předsedkyni. Jeden má pocit, že mu ukradla stranu a likviduje ji, a druhý proto, že ona nemá ráda jeho,“ doplnil redakci člen TOP 09 a podobně hovořila další více než desítka politiků, se kterými za poslední týden CNN Prima NEWS hovořila a kteří jsou se stranami koalice Spolu spjati.

Že vztahy mezi bývalými lídry a současnou předsedkyní nejsou ideální, není tajemstvím. Větším překvapením je v tuto chvíli spojení Kalouska a Pospíšila proti Pekarové. Oba si dlouhá léta nemohli přijít na jméno a veřejně nešetřili kritikou. Kalousek například nesouhlasil, aby Pospíšil před pěti lety jako tehdejší předseda v eurovolbách vůbec kandidoval.

Nyní se navzájem v ohlášené kandidatuře naopak podporují a dokonce i údajně spolupracují. „Kandidátce určitě prospěje, pokud se na ní objeví výrazné a známé osobnosti politické scény, které mohou oslovit větší množství voličů. Je dobře, že se chce vrátit. Současnému stavu pravicové politiky to rozhodně pomůže,“ uvedl minulý týden na Kalouskovu adresu Jiří Pospíšil pro CNN Prima NEWS.

Hrozí rozpad koalice

Všichni oslovení se ale shodují, že je to naopak. Nejenže by to kandidátce neprospělo, ale zcela by ji to pohřbilo. Pokud by Miroslav Kalousek nebo Jiří Pospíšil kandidovali, hrozí prý rozpad celé koalice Spolu.

„Podle mého neexistuje páka, která by Kalouska na kandidátku dostala, a pokud by se našla, tak by to byl asi konec koalice Spolu,“ popsal situaci zmíněný zdroj.

„Kalousek jako bývalý předseda musí být buď lídr, anebo na té kandidátce prostě být nemůže, protože by skočil a celá dohoda by se tím narušila. Máme vnitřně dané mechanismy a museli bychom o tom jednat. Ano, hrozilo by i to, že by došlo k rozpadu koalice, ale věřím, že tahle situace nenastane, a vlastně bychom to do ní asi nenechali ani dospět,“ doplnil.

Důvodem není jen oprávněný strach ODS a lidovců, že by jejich kandidáty Kalousek, například z 10. místa, přeskočil pomocí preferenčních hlasů. Je tu i lidský faktor. Zatímco Miroslav Kalousek poslední měsíce tepe vládu za většinu jejích rozhodnutí a byla to právě jeho osoba, která musela ustoupit, aby vůbec ke vzniku koalice před parlamentními volbami došlo, u Jiřího Pospíšila jde prý spíše o jeho povahu.

„Je hrozný sólista, nehraje za tým, nikdo jiný ho nezajímá a takového člověka logicky na kandidátce nechcete, proč taky,“ doplnil redakci zdroj. Oba bývalí předsedové strany tvrdí, že jejich hlavní motivací je kandidatura do Europarlamentu. To jim ale nikdo příliš nevěří. Mnozí jejich spolustraníci upozorňují, že současné spojení a veřejná prezentace dobrých vztahů dvou bývalých předsedů je spíše jakousi hrou.

Miroslav Kalousek odmítl informace o možném rozpadu koalice komentovat, dokud s obavami nevystoupí někdo z koalice Spolu veřejně. „Nebudu komentovat anonymní výroky někoho, kdo se stydí. Jestli to někdo říct chce, ať to hrdě řekne na své jméno,“ řekl CNN Prima NEWS Kalousek s tím, že je pouze řadovým členem a nedělá nic jiného, než že podstupuje vnitrostranickou soutěž. Nikomu prý nevolá ani nepodniká žádné schůzky.

Jiří Pospíšil na dotazy redakce v souvislosti s možným rozpadem koalice zatím nereagoval. Pokud se tak stane, neprodleně reakci doplníme.

Pozice obou stále ale hájí velká část řadových členů TOP 09, kteří jim často právě udělili i nominace.

„Nominaci regionální organizace má Miroslav Kalousek od jara. Osobně ji vítám. Věřím, že nové vedení vyslyší názory členské základny a paní předsedkyně tyto bude brát vážně. A TOP09 ukáže na této nominaci, že je stále hrdou a sebevědomou stranou, která má své osobnosti,“ nechal se slyšet například krajský předseda TOP 09 z Vysočiny Martin Sedlák a nejsou zdaleka jediní. Miroslav Kalousek měl podle informací redakce získat více než 14 nominací, zatímco Jiří Pospíšil pouze dvě.

Pekarová má jasný úkol: Nesmí být zvoleni

Podle informací CNN Prima NEWS ale dostala šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová od ODS, lidovců i části spolustraníků „domácí úkol“, který zní zcela jasně: Ani jeden z dvojice na kandidátce být nesmí.

„Pokud by nebyla dohoda dodržena, kandidátka nemůže vzniknout a celý projekt je ohrožen. Všichni udělali nějaké ústupky. ODS v podobě Jana Zahradila, lidovci v podobě Pavla Fischera, ale teď je řada na TOP 09,“ řekl redakci zdroj z Evropského parlamentu s tím, že primární smlouva je nastavená tak, aby silní kandidáti a známá jména byla na začátku kandidátky a nehrozilo přeskákání ze zadních pozic. Tím se strany koalice Spolu chtějí vyhnout scénáři z posledních sněmovních voleb, kdy v jiné koalici přeskákali kandidáti STAN zástupce Pirátů.

Podobně to v reakci popsal i lidovecký europoslanec a čtyřka kandidátky Tomáš Zdechovský. „KDU-ČSL nehodlá radit TOP 09, kdo má nebo nemá být na kandidátce. Miroslav Kalousek je dostatečně zkušený politik, aby věděl, že dohoda mezi stranami koalice existuje,“ řekl redakci.

Na dotaz redakce, co na spojení obou bývalých předsedů proti ní říká a jak by se vypořádala s jejich případným zvolením a ohrožením koalice Spolu, Pekarová neodpověděla.

O finální podobě kandidátky bude příští čtvrtek rozhodovat výkonný výbor TOP 09, který má 39 členů a jehož součástí je i Jiří Pospíšil. O něm je známo, že před volbami se straníky často intenzivně debatuje. „Pospíšil ve straně má ještě lidi, kteří mu jsou nějakým způsobem loajální. On je obchodník s horkou vodou a lidi si na svou stranu získává tím, že jim slibuje různá místa a podobně. Ale nemyslím si, že by jich byla většina,“ doplnil jeden z členů TOP 09.

Zatímco ODS a lidovci hrozící „domácí zabijačku“ v TOP 09 sledují s obavami zpovzdálí, pomalu začíná být jasno o složení první desítky. První čtyřka už je dohodnutá několik týdnů, zbytek kandidátky bude definitivně potvrzen až v lednu. Jasno o svých nominantech mají lidovci. Finální výběr probíhá i u ODS, kam se podle informací CNN Prima NEWS v posledních dnech dostala i poslankyně Eva Decroix. Jak bylo řečeno, u TOP 09 má být rozhodnuto příští týden.

Jak má vypadat první desítka kandidátky Spolu

1. ODS – europoslanec Alexandr Vondra

2. ODS – europoslankyně Veronika Vrecionová

3. TOP 09 – europoslanec Luděk Niedermayer

4. KDU-ČSL – europoslanec Tomáš Zdechovský

5. ODS – šéf kanceláře europoslance Alexandra Vondry Ondřej Krutílek

6. TOP 09 – poslanci Marek Ženíšek nebo Ondřej Kolář

7. KDU-ČSL – náměstek hejtmana Jihočeského kraje František Talíř

8. ODS – poslankyně Eva Decroix (?)

9. KDU-ČSL – europoslankyně Michaela Šojdrová

10. Marek Ženíšek, Ondřej Kolář, Jiří Pospíšil nebo Miroslav Kalousek

Právě poslední místo v první desítce kandidátky provází největší otazník. Pokud by se na něj skutečně některý z bývalých předsedů TOP 09 dostal, znamenalo by to velké ohrožení pro ty na předních příčkách, jelikož lidé jejich jména jednoduše znají. Celkem bude mít Česko možnost v červnu 2024 zvolit 21 nových europoslanců.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT. Miroslav Kalousek byl hostem druhé části Partie Terezie Tománkové. Podívejte se na video.

Tagy: