Jandejsek: Prokremelská síla? Lži, které mě uráží, válku odsuzuji. Vysvětlil „dopis Rusku“

Hostem pořadu K věci byl Zdeněk Jandejsek, bývalý prezident Agrární komory ČR.

K věci (54)

Že jsme prokremelská síla? Lži, které mě urážejí. Již velice intenzivně pracujeme s právníky. Jsem člověk, který má negativní vztah k Rusku. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to uvedl Zdeněk Jandejsek, bývalý prezident Agrární komory ČR. Ohradil se tak proti výroku premiéra Petra Fialy (ODS), který prohlásil, že demonstraci zemědělců v Praze svolali příznivci Ruska, mezi něž zařadil i Jandejska. Ten zdůraznil, že byl na akci mluvčím. Mimo jiné vysvětlil, jak je to s dopisem, v němž měl údajně ruské ambasádě po začátku války na Ukrajině nabízet spolupráci.

Premiér Petr Fiala (ODS) se od protestu zemědělců distancoval s odůvodněním, že ho údajně měli svolat příznivci Ruska. Jandejsek v pořadu K věci zdůraznil, že má prostředky, jak toto tvrzení vyvrátit. „Velice intenzivně pracujeme s právníky a nebude to trvat mnoho dní, kdy budou připraveny věci, které budou řešit lži, které mě urážejí. Jsem člověk, který má k Rusku negativní vztah. Komunisty jsem byl perzekuován, ve 34 letech jsem z nich měl infarkt,“ vzpomínal pro CNN Prima NEWS.

Celý spor se točí kolem dopisu, který měl Jandejsek před dvěma lety, týden po invazi na Ukrajinu, poslat – i mimo jiné podle europoslance Alexandra Vondry (ODS) – ruské ambasádě. Údajně v něm nabízel jistou spolupráci. To bývalý prezident Agrární komory ČR vyvracel.

ČTĚTE TAKÉ: Rozdělení zemědělců nahrává vládě, míní Korecký. Podivil se nad komunistickou rétorikou

„Než začala invaze, tak jsem vystoupil proti růstu cen potravin. Několik týdnů po invazi mi volali kriminalisté z Policie ČR, že mají dopis psaný azbukou, který šel na velvyslanectví Ruska. Ptali se mě, zda jsem ho psal. Řekl jsem, že nemám ani stroj, a ať se podívají na podpis, který je na dopisu. Nabídl jsem jim, aby klidně přijeli a podívali se, jak se podepisuji. Následně jsem je požádal, aby našli podvodníka, který ho napsal,“ líčil Jandejsek.

O údajném strůjci dopisu má jasno. „Samozřejmě to byl někdo z vlády, která nastoupila, nebo z jejích spolupracovníků. Nemohu ale na nikoho ukázat, protože nevím na koho,“ tvrdil. Motivem podle něj mělo být, že tvrdě vystupuje proti vládě Petra Fialy.

Jandejsek dodal, že policie měla celou záležitost odložit, neboť dopis nenašla. „Byl sebrán z policie. Šlo o to mě dehonestovat, aby ukázali, že s tím mám něco společného. Samozřejmě jsem to předal právníkům a pracuje se na tom,“ pokračoval. Den před druhým výročím války na Ukrajině podotkl, že ruskou invazi odsuzuje a dodal, že by se Ukrajincům mělo dále pomáhat – skrze prostředky, které půjdou přímo potřebným.

Jak Jandejsek hodnotí protesty zemědělců? A jaký má vztah s Andrejem Babišem (ANO)? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: