Jde to. Ve velké politice se nesnesou, v krajích ale koalice ANO s vládními stranami nevadí

Zatímco ve Sněmovně se nemohou ani cítit a jsou největšími rivaly, v regionech se dokážou dohodnout. Vládní strany ODS, STAN, TOP 09 či lidovci už v řadě krajů utvořily koalice s hnutím ANO, které je v dolní parlamentní komoře v opozici. Podle politiků je hlavním důvodem skutečnost, že ve spolupráci na krajské úrovni jsou mnohem důležitější mezilidské vztahy než ideologie.

Na celostátní úrovni vládní strany koalici s hnutím ANO dlouhodobě odmítají a ve Sněmovně se dokáží s lídrem ANO a expremiérem Andrejem Babišem akorát hádat a osočovat. V krajích je to jiné. „Vládní“ a „opoziční“ strany se v několika regionech dokázaly dohodnout.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pirátům se hroutí další priorita. Bartošův klíčový zákon o bydlení možná spadne pod stůl

Například v Ústeckém kraji se vítězné hnutí ANO domluvilo na koaliční spolupráci s ODS a Lepším Severem. Kandidátem na hejtmana je někdejší ministr životního prostředí a dlouholetý člen ANO Richard Brabec.

V Plzeňském kraji bude pokračovat koalice hnutí ANO s hnutím STAN a uskupením Pro náš kraj, kam patří i lidovci. Budoucí hejtman za hnutí ANO Kamal Farhan, který je zároveň poslancem, vidí mezi Sněmovnou a krajským zastupitelstvem velký rozdíl.

„V krajích je to víc o lidech, o regionálních tématech, je to přímější práce pro lidi, ať už se to týká zdravotnictví, sociálních služeb, dopravy. Politici v rámci krajských koalic jsou schopni podívat se na tato témata blíže. V celostátní politice je to více otázka ideologie a celostátního směřování. Hnutí ANO se snaží napříč republikou uzavírat takové koalice, které umožní prosadit naše priority,“ sdělil CNN Prima NEWS Farhan.

Havlíček: Ne, že by nás to těšilo

Podobně to vidí i první místopředseda ANO Karel Havlíček. Podle něj nelze srovnávat celonárodní a regionální vládnutí. „V prvním případě se řeší plošné a zásadní věci: daně, klima, migrace, důchody. Ve druhém lokální problémy, které jsou různé. Našim cílem je stabilní vládnutí v obcích a krajích, a to se neobejde bez spolupráce se všemi stranami,“ zdůraznil Havlíček

„Pokud někdo povyšuje v lokální politice osobní animozitu nad zájmy měst a obcí, pak škodí. I proto máme třeba v krajích koalice prakticky se všemi. Ne, že by nás těšila koalice s vládními stranami, ale na té nižší úrovni je to více o lidech, méně o ideologii,“ dodal pro CNN Prima NEWS Havlíček.

Strany, které proti sobě ve „velké politice“ brojí, se krátce po volbách dohodly i v Pardubickém kraji. Koalici bude tvořit hnutí ANO, uskupení 3PK – Pro prosperující Pardubický kraj, Koalice pro Pardubický kraj a ODS s TOP 09. Ve Zlínském kraji bude vládnout koalice ANO a STAN.

Vybírali jsme ze špatných a ještě horších řešení.

Místopředseda STAN Jan Farský pro CNN Prima NEWS uvedl, že jeho hnutí chtělo zabránit, aby v krajích vládli extremisté. „Všude, kde bylo možné vytvořit většinu na půdorysu vládních stran, šli jsme touto cestou. Tam, kde většinu bez ANO vytvořit nešlo, jsme vstoupili do jednání. Někde šli do opozice, někde se dohodli na koalici. Vybírali jsme ze špatných a ještě horších řešení. Poslat komunisty nebo SPD do řízení kraje? Nebo vstoupit do jednání a extrém oslabit?“ vysvětloval Farský.

I on vidí situaci tak, že v regionech jsou koalice více o lidech než o ideologii. „Proto jsme už před volbami jasně deklarovali, že třeba ve Středočeském kraji je spolupráce s ANO vyloučená. Podle nálady ve STAN si myslím, že spolupráce s ANO bude dopředu vyloučená i na celostátní úrovni. Je to i můj názor,“ dodal Farský.

Ostře sledovaná je situace právě ve Středočeském kraji. Zvítězilo v něm hnutí ANO a dalo velmi velkorysou nabídku koalici Spolu, která skončila až třetí. Lídrovi Janu Skopečkovi z ODS nabídlo post hejtmana. Podle informací CNN Prima NEWS však na Skopečka ODS vyvíjí obrovský tlak, aby s hnutím ANO do koalice nešel. Spolu by totiž měla většinu i s hnutím STAN – byť těsnou. Starostové se ale nechtějí vzdát hejtmanského postu a přejí si, aby kraj dál vedla dosavadní hejtmanka Petra Pecková.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Korecký: Apanáž pro první dámu? Politická sebevražda. Vláda s rozpočtem předvádí amatérismus

Tagy: