Pirátům se hroutí další priorita. Bartošův klíčový zákon o bydlení možná spadne pod stůl

Po odchodu Pirátů z vlády možná spadne pod stůl další z jejich priorit. Po nepovedené digitalizaci stavebního řízení se nemusí podařit dotáhnout do konce vlajkovou loď někdejšího ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše – zákon o dostupném bydlení.

Když minulý týden Piráti na tiskové konferenci potvrdili, že odcházejí z vlády, šéf strany a odvolaný ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš říkal: „Budeme hlídat, jak bude pokračovat to, co jsme ve vládním angažmá započali. Jde například o zákon o dostupném bydlení. Čekalo se na to 30 let.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejsem rád, že jsou Piráti z vlády, překvapil Kalousek. Promluvil o Fialovi i nové straně

Jenže právě zákon o dostupném bydlení je po odchodu Pirátů z vlády v ohrožení. Předloha z pera Bartoše sice prošla vládou i sněmovním prvním čtením, ale zasekla se ve sněmovních výborech. Proti schválení zákona v aktuální podobě se staví především ODS. Podle šéfa pirátských poslanců Jakuba Michálka především kvůli ideologii.

„Mrzí nás, že nám to (odchod z vlády – pozn. red.) zkomplikovalo šance dokončit věci, které jsme měli rozdělané. Na druhou stranu nejsem naivní, že bych si myslel, že by nás ty věci chtěli nechat dokončit. Bylo to otázkou času. Třeba zákon o podpoře bydlení, aby lidé dosáhli na výhodnější nájmy, tak ten odpor tam byl dlouhodobý. Vypadalo to tak, že proti tomu zákonu je velký odpor – myslím, že hlavně z ideologických důvodů,“ uvedl Michálek pro CNN Prima NEWS.

Konzervativní pravice chce podle něj držet paradigma, že každý má mít svůj vlastní dům, má si na něj vydělat, a lidem s bydlením není potřeba pomáhat, protože se o sebe mají postarat sami. „Ale zapomínají dodat, že to jsou z velké části politici, kteří tu krizi s bydlením vytvořili. Krize s bydlením je daná nedostatkem bytů, které jsou omezené územními plány a tím, jakým způsobem tady 30 let funguje stavební řízení,“ zdůraznil Michálek.

Neměli zablokovat výstavbu, rýpnul si Havránek

Člen sněmovního výboru pro veřejnou správu Jiří Havránek (ODS) odmítá, že by šlo o ideologii. „Vnímám to trošku jinak. Spíš tak, že pokud máte lidem pomoci, tak máte co nejvíce zjednodušit podmínky. To znamená, že nezablokujete výstavbu digitalizací stavebního řízení,“ rýpnul si do bývalého ministra pro místní rozvoj Bartoše, kterého premiér odvolal právě kvůli problémům s digitalizací stavebního řízení.

Havránkovi na zákoně o dostupném bydlení vadí například plošné mechanismy. „Například v Čáslavi je téměř nulová incidence bytové výstavby, a přesto byste tu měla mít úředníka, který se tomu bude věnovat. Byl bych radši, kdyby se ty peníze daly využít, kde je třeba,“ popsal pro CNN Prima NEWS Havránek.

Podle poslance a člena výboru pro veřejnou správu Karla Haase (ODS) současný návrh zákona zvyšuje byrokracii, administrativní zátěž a výdaje státu v době, kdy je potřebuje snižovat.

To, že vládní partaje budou Bartošův zákon ještě řešit, potvrdil redakci i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). „U dostupného bydlení se bohužel zaměňují pojmy. Je rozdíl mezi dostupným bydlením a sociálním bydlením. Co se týče dostupného bydlení, lídrem debaty bylo ministerstvo financí. Samozřejmě ve spolupráci s ministerstvem pro místní rozvoj a ministerstvem průmyslu. To nebyla priorita jen pirátské strany. Druhá věc je o povinné účasti obcí, tam ještě povedeme debatu,“ uvedl Stanjura.

Celý zákon může ještě vyvolat spor mezi ODS a hnutím STAN, které naopak Bartošův návrh podporuje. „Liberálnější část koalice oslabuje, což pro nás není dobrá zpráva. Mohli jsme se s Piráty o dílčích věcech hádat, ale neměli jsme problém v žádném stěžejním hlasování. A ten program, za který jsme kandidovali, ve vládě oslabil. Otevíráme nejrůznější témata. Bavíme se o sociálním bydlení, které Ivan Bartoš připravil. Společně jsme pro to hlasovali,“ připomněl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Rakušan.

Bydlení s ručením

Jedním z hlavních cílů zákona je postupně snižovat počet lidí v bytové nouzi ze současných 154 tisíc. Ze dvou třetin jde o rodiny s dětmi. Předloha počítá například se vznikem kontaktních míst v obcích s rozšířenou působností, která budou poskytovat poradenství směřující k prevenci ztráty bydlení.

Vzniknout má také dobrovolný systém garancí pro soukromé majitele bytů, takzvané bydlení s ručením, a systém finančních příspěvků pro obce, které pronajmou své byty lidem v bytové nouzi.

Norma dále předpokládá asistence v bydlení, která podpořeným domácnostem pomůže udržet si bydlení a zároveň minimalizuje rizika pro majitele a sousedy. V případě bydlení s ručením bude poskytovatel tohoto bydlení vlastníkům ručit za úhradu nájemného a služeb, pokud je nezaplatí nájemce.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vláda neobsadí některé posty po pirátských náměstcích. Dobré rozhodnutí, notuje si s opozicí

Tagy:
stůl stavba politika bydlení ODS Ivan Bartoš Česká pirátská strana Jakub Michálek vláda vnitřní politika Jiří Havránek ministr pro místní rozvoj České republiky vládní politika politika bydlení a územního plánování