Je mi líto gólmanů, na které jede Pastrňák, řekl Rittich. Nechápe Voráčkův hudební vkus

Brankář David Rittich v pořadu Co Čech, to trenér! obdivoval um svého jmenovce Pastrňáka.

Co Čech, to trenér! (522)

Poslední zápas české reprezentace na hokejovém mistrovství světa přinesl mnoho nervozity a šarvátek. Ale hlavně duel s Norskem skončil vítězstvím 4:1, pod kterým byl nejvýrazněji podepsán David Pastrňák. Dění kolem národního týmu před závěrečnými utkáními ve skupině rozebrali hosté pořadu Co Čech, to trenér! na CNN Prima NEWS.

Reprezentace je po střetnutí s Norskem velmi blizoučko postupu do čtvrtfinále. Ze zápasů s USA a Finskem jí stačí ukořistit jediný bod a nemusí se ohlížet na ostatní výsledky. Výhru nad Seveřany řídil bostonský David Pastrňák. Luxusní posila, které na šampionát ve Finsku dorazila ve středu, stejně jako předtím proti Lotyšsku úřadovala.

V sobotu napřed pálil Pastrňák z přesilovky, pak stylově proměnil nařízené trestné střílení ve třetí třetině. Opět se ukázalo, že výběr Kariho Jalonena má nyní k dispozici hráče jiné kategorie. A gólmani soupeřů se musí strachovat výrazně více, než kdyby Boston svému útočníkovi účast na MS zatrhl.

„Možná mi jich i je trochu líto,“ poznamenal v pořadu Co Čech, to trenér! na CNN Prima NEWS David Rittich, brankář Nashvillu Predators. „S Davidem se znám z Havířova a už v té době vyčníval nad svými vrstevníky. Je radost se na něj dívat. Je to jeden z nejlepších hokejistů světa.“

Ritticha ale Pastrňák při vzájemných setkáních v NHL šetří. „Nevím, jestli mi zrovna on dal gól. Možná jsem měl to štěstí, že jsem tomu unikl. U podobných hráčů si musíte dávat větší pozor, když na vás jedou,“ řekl odchovanec Dukly Jihlava a za hlavní devízu brzy 26leté hvězdy označil správnou drzost.

Biatlonista Michal Krčmář vyzdvihl nejen hokejové vlastnosti Pastrňáka. „Líbí se mi jeho energie i mimo led. Měl jsem možnost ho dvakrát potkat. Když někam přijde, dorazí s ním spoustu energie. Dovedu si představit, co nastalo, když přišel do české kabiny.“

„Pro mě jako laika z něj čiší zápal pro sport. Člověk pozná lidi, kteří na sobě mají rádi národní dres. Z něj to cítíte. Je ochotný pro to podstoupit vše,“ dodal stříbrný medailista z olympijských her v Pchjongčchangu.

Po prasárně musí přijít odpověď

Zápas s Norskem nebyl jen o Pastrňákovi. Jestli něco kromě jeho umu vynikalo, pak to bylo mnoho šarvátek. Na duel dvou soupeřů rozdílných kvalit bylo agresivity nezvykle moc. Hosté to ale nebrali jako negativum.

„Ukážete druhému týmu, že si nesedneme na zadek a jeden se postaví za druhého. A i pro tým, se kterým budete hrát příště, je to signál, že po prasárně přijde odpověď,“ zmínil Rittich. „Patří to k tomu. Líbí se mi, když si hráči umí sjednat pořádek. Kor po tvrdém zákroku na Matěje Blümela. Je důležité, aby se tým za něj dokázal postavit. Dělám individuální sport, ale takto by to podle mě mělo v kolektivu fungovat,“ pokračoval Krčmář.

Kdo bude podle vás nejproduktivnějším hráčem české hokejové reprezentace na MS ve Finsku?

Řeč se zastavila také u zdánlivě nepatrného tématu, které je ale vnímáno značně kontroverzně. Od domácího šampionátu v roce 2015 zní po každém gólu české reprezentace upravená verze písně Zavolejte stráže z filmu Ať žijí duchové. Disco varianta známé skladby pochází z dílny Maxim Turbulenc a někteří fanoušci ji nemohou vystát.

„Mě zaujal výběr skupiny. Hodnotím, že to může být prvek, který stmeluje kolektiv. Že by mě ale nabudila písnička od Maxim Turbulenc? To si asi nepustím,“ uvedl Krčmář a cukaly mu koutky.

Často proklínaná písnička hraje na základě volby útočníka Jakuba Voráčka, který byl na mistrovství světa před sedmi lety kapitánem. Jak se k ní staví Rittich? Nepobroukával si ji při svých startech na MS 2019 pod maskou? „Já určitě ne,“ smál se. „Vůbec nevím, proč Kuba vybral tuhle písničku. Šlo vybrat spoustu jiných interpretů,“ dodal s nadhledem.

Tagy:
Norsko Finsko CNN Prima NEWS David Pastrňák hokej mistrovství světa v hokeji sport česká hokejová reprezentace David Rittich Michal Krčmář Co Čech, to trenér! sportovní soutěž Mistrovství světa v ledním hokeji Reprezentace MS v hokeji 2022