Je mravním ohrožením mládeže, rýpl si Pavel do Okamury. Šéf SPD ostře reagoval

Šlo by o mravní ohrožení výchovy mládeže. Tak reagoval generál Petr Pavel na dotaz, zda by hypoteticky jmenoval šéfa SPD Tomia Okamuru ministrem školství. Ta se v superdebatě na CNN Prima NEWS vztahovala k tématu nastavení mantinelů prezidentských pravomocí v otázce jmenování členů vlády. Okamura na výrok prezidentského kandidáta ostře reagoval.

Moderátorka Terezie Tománková se během duelu Pavla s Nerudovou snažila zjistit, jestli by v roli prezidenta či prezidentky jmenovali ministry bez ohledu na vlastní preference. Petr Pavel dostal konkrétní otázku, zda by hypoteticky na návrh Andreje Babiše (jako premiéra) jmenoval Tomia Okamuru ministrem školství.

„To je hodně silný příběh. Tady bych to viděl opravdu jako bezpečností riziko i možná jako mravní ohrožení výchovy mládeže,“ řekl Pavel po chvilce zamyšlení s nadsázkou. Poté dodal, že by si za krajních okolností dokázal představit, že by premiérem navrhovaného člověka členem vlády nejmenoval.

Okamura vzápětí reagoval v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. „Nepochopil jsem, když Petr Pavel urazil SPD, že jsme prý mravním ohrožením mládeže. Nás volí přes 500 tisíc lidí. Náš kandidát (Jaroslav Bašta) je chartista a politický vězeň. A pak agent rozvědčík a nomenklaturní komunista o SPD mluví takhle,“ rozohnil se, načež jej moderátorka upozornila, že Pavlův výrok mířil přímo na jeho osobu, nikoliv směrem k hnutí nebo jeho vlastnímu prezidentskému kandidátovi.

Okamura později doplnil, že má „Pavel asi nějaký osobní problém“. Šéf SPD rovněž ostře zkritizoval obsah první části superdebaty: „Bylo to o nechutném dohadování. Oba kandidáti řešili vzájemné útoky a pomluvy. Danuše Nerudová oprávněně řekla, že byl Petr Pavel rozvědčík, byla útočná. Petr Pavel během svých výstupů také osočil, koho mohl. To mě překvapilo. Debata neobsahovala návrhy, jak pomoci lidem. 45 minut bylo jen o vzájemných útocích.“ Zároveň ale přiznal, že druhou část debaty neviděl a zprostředkovali mu ji skrze poznámky spolupracovníci.

Podívejte se na celou superdebatu s Petrem Pavlem a Danuší Nerudovou:

Tagy: