Pavel uzemnil Nerudovou: Rozumím, že to nechápete. Symbolika je složitá věc

Rozumím, že to nechápete, symbolika je složitá věc, uzemnil ve středeční superdebatě generál Petr Pavel bývalou rektorku Danuši Nerudovou. Ta uvedla, že kauze s ukradenou hradní vlajkou pořád nerozumí, jelikož „standarta na Hradě je“. Reagovala tak na oznámení Pavla, že skupina Ztohoven vrátí novému prezidentovi standartu, kterou v roce 2015 při jedné ze svých akcí vyměnila za rudé trenýrky na protest proti politice prezidenta Miloše Zemana.

„Já tomu pořád nerozumím. Standarta na Hradě je. Nerozumím, proč by se měla vracet původní, když tam už vlaje,“ prohlásila v debatě Nerudová. „Rozumím, že to nechápete. Symbolika je složitá věc,“ uzemnil ji následně Pavel.

Podmínkou vrácení standarty má být to, že hlavou státu nebude Andrej Babiš (ANO). Ztohoven přitom po své akci tvrdili, že standartu rozstříhali a rozdali lidem.

„Uvedu to na pravou míru. K odcizení standarty došlo ne vinou toho, že by se někdo chtěl chovat prvoplánově kriminálně, ale Miloš Zeman se zpronevěřil svému úřadu a pošlapal jeho důstojnost. Motivaci té skupiny rozumím, neschvaluji ale to, co udělala. Poté jsem se dozvěděl, že je standarta zachovaná. Jako voják ji vnímám jako symbol ještě silněji. Alespoň jsem se zeptal, jestli by ji šlo vrátit, a pokusil se to dojednat. Jde o symbol důstojnosti. Lidé, kteří ji odcizili, byli odsouzeni. Případ byl vyřešen odsouzením a uhrazením škody. Nikdo se na skupinu neobrátil, jestli by ji vrátila. To mě překvapilo,“ vysvětloval Pavel.

Dodal, že Andrej Babiš pro něj představuje absentující hodnoty stejně jako Miloš Zeman, proto postoj skupiny chápe. „Konzultoval jsem to s právníky. Bylo to označováno za trestný čin, ale prý to byl přečin, kde není oznamovací povinnost. Nejsem povinen to oznamovat policii. Budu ale rád, když se standarta vrátí, i když by byl prezidentem Andrej Babiš,“ dodal.

Nerudová: Lidi nezajímá, jaká standarta na Hradě bude

Nerudová ale zdůraznila, že více než standarda lidi trápí ekonomická krize. „Přijde mi to absurdní. Na Hradě je standarta. Lidé v Moravskoslezském kraji, kteří nemají zubaře, nebo maminky jinde, které jezdí 50 kilometrů daleko k lékaři, neřeší, jaká standarta na Hradě bude. Tito lidé chtějí prezidenta, který bude zastávat jejich zájmy, který bude vidět dál, než jsou hranice Prahy nebo Brna. Že jsou tady regiony, kde není tak kvalitní život, že pro tyto lidi je třeba začít něco dělat. Tento rok nebude lehký. Vajíčka zdražila o 70 procent, mouka o 50 procent,“ vysvětlila ekonomka svůj postoj.

„Chápu, že pro lidi je důležitá cena vajíček. Chápu ale i ty, pro které je důležité, jak bude působit jejich prezident. Lidé se často stydí za svého prezidenta. I oni by si přáli, aby se na Hrad vrátila důstojnost, a ta standarta je toho symbolem,“ bránil se Pavel.

Celou superdebatu si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: