Je normální, že ostravské krematorium nestíhá. Lze pohřbívat do země, říká Rážová

Jarmila Rážová

Ministerstvo prozradilo, proč patříme k rekordmanům

To, že moravskoslezské krematorium nestíhá, je podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové normální. Situace bývá kritická i při jiných onemocněních, řekla. Řešení vidí v tom, aby byli zemřelí pohřbíváni do země.

„Kapacita krematorií je celkově dostatečná, ale bohužel jsou kraje, které mají málo krematorií. Je to normální i při výskytu jiných onemocnění, že si krematoria navzájem vypomáhají. Ale situace v Moravskoslezském kraji bývá kritická i při jiných onemocněních,“ řekla na páteční tiskové konferenci Rážová.

Zemřelé lze podle ní pohřbívat do země. V tom vidí cestu i ředitel ostravského krematoria Ivo Furmančík. „Určitě by nám to pomohlo, ale vůbec nevím, jak přesvědčit pozůstalé, aby pohřeb žehem vyměnili za dražší obřad do země,“ řekl už dříve CNN Prima NEWS Furmančík.

V České republice stojí 27 funkčních krematorií s 54 žárovišti. Moravskoslezský kraj má ale jen jedno krematorium v Ostravě, kde dokážou spálit 60 těl za den, což při vrcholící pandemii infekce COVID-19 nestačí.

Několik desítek zemřelých se tak bude převážet do jiných krematorií. Zatím se chystá převoz 50 těl z Moravskoslezského kraje do Hustopečí.

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) má nejvíce volných kapacit Praha. Naopak v některých krajích může být kapacita krematorií rovněž brzy zaplněna.

Tagy: