Šéf krematoria chce 50 nebožtíků převézt v mrazícím kamionu. Zákon to neumožňuje

Krematorium Ostrava

Dalo se situaci s krematoriem předejít?

Ředitel ostravského krematoria Ivo Furmančík potvrdil CNN Prima NEWS, že transport padesáti nebožtíků, které v Ostravě nejsou schopni zpopelnit, zamíří do krematoria v Hustopečích u Brna. Převoz již avizoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Zamražená těla převezeme chladícím vozem, který v tuto chvíli stojí u krematoria,“ informuje Furmančík. Majitel pohřební služby Acordia David Kraus však podotýká, že podle zákona mohou zesnulé převážet jen speciálně upravené pohřební vozy.

V České republice stojí 27 funkčních krematorií s 54 žárovišti, je to nejvíce na světě na počet obyvatel. Sousední Slovensko disponuje pouze třemi krematorii. Většinu tuzemských krematorií pak v minulých dnech obvolával ředitel toho ostravského Ivo Furmančík. „Zjišťoval jsem, kde mají volné kapacity, nakonec jsem se dohodl s krematoriem v Hustopečích u Brna,“ vysvětluje ředitel.

Ostravská žároviště totiž dokážou spálit jen 60 těl za den, což při vrcholící pandemii infekce COVID-19 nestačí. Kapacita jediného krematoria v Moravskoslezském kraji neměla velké rezervy ani před příchodem pandemie, kdy pece spalovaly 30 až 40 zesnulých denně. Majitelé pohřebních služeb v kraji už proto dlouho volají, aby krematorium rozšířilo počet žárovišť, což ostravští politikové dosud nevyslyšeli.

Padesát rakví v jednom kamionu

Koronavirus teď problém odhalil v celé nahotě, ve více než milionové ostravské aglomeraci přestali zvládat zpopelňování zesnulých. „Jakmile jsem vyjednal převoz do Hustopečí, informoval jsem město a krizový štáb,“ líčí ředitel Furmančík, jenž není úplně šťasten, že ministr Hamáček prezentuje převoz mrtvol z Ostravy na jih Moravy jako zásluhu Ústředního krizového štábu.

Pokud jde o logistické zabezpečení převozu, nebude krematorium oslovovat pohřební služby. „To by znamenalo uzavřít spoustu smluv. Všechno by se opět zdrželo. Transport zajišťujeme vlastními silami, zamražená těla budou převezena přímo v návěsu, který v tuto chvíli stojí za krematoriem. A vejde se do něho přibližně padesát rakví.“

David Kraus, majitel pohřební služby Acordia, která sídlí v areálu centrálního ostravského hřbitova s krematoriem, si dovede představit i jiný typ transportu. Nebožtíky by ze severu na jih Moravy převážel pohřebními vozy. „Zákon o pohřebnictví navíc ani jinou možnost nedovoluje, i když ministerstvo vnitra zřejmě může udělit nějakou výjimku,“ říká Kraus a ukazuje zákon o pohřebnictví. „Lidské pozůstatky mohou být převáženy po pozemních komunikacích pouze ve speciálním vozidle k tomu účelu schváleném podle zvláštního právního předpisu,“ praví zákon.

Řešením by byl pohřeb do země. Je ale dražší

Pohřební služby v Ostravě podle Krause disponují vozy, v nichž lze převážet až čtyři rakve najednou. „Cesta z Ostravy do Hustopečí a zpět trvá i s vykládkou asi čtyři hodiny. Pohřební služby by tuhle operaci zvládly velice rychle,“ věří majitel Acordie.

David Kraus už také v rozhovoru pro CNN Prima NEWS navrhoval, jak snížit vytíženost ostravského krematoria. Přesvědčovat pozůstalé, aby blízké nespalovali, ale ukládali do země. Hřbitov za krematoriem disponuje stovkami volných míst.

„Určitě by nám to pomohlo, ale vůbec nevím, jak přesvědčit pozůstalé, aby pohřeb žehem vyměnili za dražší obřad do země,“ říká skepticky ředitel krematoria Ivo Furmančík. „Podle mých zpráv až devadesát procent zesnulých v Moravskoslezském kraji končí v krematoriu.“

Tagy: