Putin je vážně nemocný. Má rakovinu krve, říkal ruský oligarcha na tajné nahrávce

Ruský prezident Vladimir Putin

Magazín New Lines zveřejnil přepis nahrávky, na níž z úst údajného ruského oligarchy blízkého Kremlu zaznívá informace, že je prezident Vladimir Putin vážně nemocný. Podle informací redakce by mohl mít rakovinu krve.

Americký časopis New Lines zveřejněním obsahu nahrávky zvedl další vlnu spekulací o zdravotním stavu Vladimira Putina. „Je vážně nemocný rakovinou krve,“ říkal nejmenovaný zdroj, který má mít blízké vazby na Kreml. „Putin naprosto zničil nejen ruskou a ukrajinskou ekonomiku, ale i mnoho dalších,“ pokračoval muž na 11minutové nahrávce. „Problém je v jeho hlavě… Jeden blázen dokáže obrátit svět vzhůru nohama,“ dodal.

New York Post uvedl, že na záznamu mluví ruský energetický magnát, který je v současnosti v emigraci a řadí se mezi 200 nejbohatších ruských podnikatelů. Na nahrávce je slyšet, jak kritizuje invazi na Ukrajinu a zpochybňuje smysl smrti více než 15 tisíc ruských vojáků. „Všichni doufáme, že Putin zemře na rakovinu,“ konstatoval ruský podnikatel, který prý nevěděl, že je nahráván.

Časopis New Lines odmítl sdělit jeho jméno kvůli „obavám, že by vyzrazení vedlo k odvetným opatřením ze strany ruského státu“. Médium na základě těchto informací naznačuje, že Putin trpí rakovinou krve.

Kreml spekulace popřel

Že má ruský prezident rakovinu, se spekuluje od začátku dubna. „Putina nyní doprovází velký tým lékařů, včetně chirurga specializujícího se na rakovinu štítné žlázy,“ citovala ze zprávy Project Media italská agentura ANSA. Kreml pověsti o onkologickém onemocnění hlavy státu popřel. „Jsou to výmysly a lži,“ prohlásil Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

Hovořilo se také o tom, že prezident trpí Parkinsonovou nebo Alzheimerovou chorobou. Spekulace se vyrojily i po oslavách Dne vítězství 9. května. Když Putin opustil řečnický pult, aby položil věnec u hrobu neznámého vojína, vypadalo to, že se snaží maskovat kulhání. Během přehlídky seděl s dekou přehozenou přes kolena, nikdo z okolo sedících válečných veteránů se přitom takto proti chladu nechránil.

Devětašedesátiletý Putin je u moci již dvě desetiletí a loni podepsal zákon, který mu umožňuje kandidovat na další dvě šestiletá období v letech 2024 a 2030.

Tagy: