Je rozhodnuto. Poslanci schválili nižší růst důchodů, o návrhu jednali pět dní

Po pěti dnech je rozhodnuto. Poslanci schválili vládní novelu zákona o důchodovém pojištění, která zvyšuje růst důchodů od června o 760 korun místo předpokládaných 1 770 korun. Pro přijetí návrhu bylo 95 poslanců ze 169. Mimořádné jednání ve Sněmovně provázely rozsáhlé obstrukce opozice. Ta avizovala, že se v případě prosazení návrhu obrátí na Ústavní soud. Novela nyní zamíří ke schválení do Senátu a pak k prezidentovi Petru Pavlovi.

Schůze Sněmovny začala v úterý v 10:00 a skončila v sobotu dopoledne. Mnozí poslanci museli ve Sněmovně i přespávat, neboť jednání probíhala i během noci. Únava se na nich značně podepisovala.

Vládní novela počítá s tím, že průměrný měsíční důchod vzroste od června o 760 korun místo předpokládaných 1 770 korun, jak by to bylo podle dosud platných pravidel. Stát podle důvodové zprávy ušetří za letošek 19,4 miliardy korun a příští rok 33 miliard korun. V opačném případě by se podle vlády poměr důchodů k průměrné mzdě zvyšoval, což by státní pokladnu neúměrně zatížilo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nechápu, co se děje. Okamura s SPD popletl klíčové hlasování, pak vinil ANO. Nyní se mu smějí

Opozice vládní návrh odmítala, stejně jako jeho zrychlené schvalování. Avizovala, že při prosazení předlohy se obrátí na Ústavní soud. Podle ní mají důchodci vzhledem k míře inflace nárok na plnohodnotnou valorizaci.

K vládnímu návrhu měla opozice více než 300 pozměňovacích návrhů, o nichž se ve Sněmovně hlasovalo v sobotu dopoledne. Vyjmenování všech připomínek zabralo několik hodin. Opoziční ANO a SPD se bez úspěchu pokusily prosadit zamítnutí předlohy.

Mimořádné jednání provázely bizarní výstupy i nečekané situace. O pozdvižení se postarali předsedové opozičních stran Andrej Babiš (ANO) a Tomio Okamura (SPD). Ti v pátek večer začali „fyzicky obstruovat“ u řečnického pultu – odmítali jej opustit a požadovali, aby ve Sněmovně mohli poslanci znovu neomezeně řečnit. Postupně se k nim připojila řada kolegů z jejich hnutí.

Již v prvních dnech jednání na sebe strhl pozornost Okamura svým výstupem na plénu. Jeho projev trval v kuse dlouhých sedm hodin, čímž překonal svůj dosavadní rekord.

Předseda SPD navíc ihned po hlasování vystoupil a vyzval zvoleného prezidenta Petra Pavla, aby zákon vetoval. „Pakliže bude prezident Petr Pavel vetovat tento zákon, tak se zachrání tři miliony důchodců,“ prohlásil Okamura. Pavel již dříve uvedl, že má k vládnímu návrhu své pochyby.

Mnozí zákonodárci pak byli během několikadenního maratonu přistiženi, kterak v jednacím sále podřimovali. Že schůze byla kvůli své délce velmi náročná, dokládá i například situace, kdy se poslanec hnutí ANO Milan Wenzl při výstupu k řečnickému pultíku zhroutil a museli mu pomáhat jiní zákonodárci.

Tagy: