Experti: Kdo si na penzi sám nešetří, je šílenec nebo hazardér. Důchodový systém neexistuje

Důchodový systém neexistuje, proto nejde reformovat. Na tom se v pořadu Zprávy PLUS na CNN Prima NEWS shodli ekonom Ladislav Tajovský a finanční poradce Ondřej Hatlapatka. Ten podotkl, že až za 35 let půjde do důchodu, tak mu stát nepomůže. „Peníze nebudou, musím si sám šetřit, abych v důchodu dokázal žít,“ zdůraznil. Podle Tajovského je ten, kdo si na penzi sám nešetří, šílenec nebo hazardér.

„Důchodový systém není reformovatelný, protože neexistuje. V zásadě průběžný systém není důchodový. Je to označení, kam se posouvají aktuální daně. Je třeba zavést systém, který musí stát na fondovém hospodaření, a zrušit průběžný, který máme dnes,“ zdůraznil Tajovský.

Hatlapatka navíc lidem připomněl, jak průběžné financování aktuálně funguje. „Není to princip, kdy si já šetřím na svůj důchod. Tak to není a nevím, kdo s takovou myšlenkou přišel. To, co já dnes odvedu, si následující měsíc vyberou dva důchodci. Tedy to, co odvedu já jako ekonomicky pracující člověk. Proto je systém neudržitelný. Už nejsou žádné rezervy, pouze se tam přesouvají peníze odněkud, kde být nemají,“ vysvětlil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Růst důchodů štěpí i penzisty. Není třeba, tvrdí jedni. Další vědí, kam by peníze navíc dali

Z toho důvodu Hatlapatka souhlasí s tím, co říkal Tajovský. „Systém neexistuje. Musíme řešit, jak se na to dívat dlouhodobě. Musíme vytvořit systém, který nám pomůže. Až půjdu do důchodu za 35 let já, tak mi žádný stát nepomůže. Peníze nebudou, dnes si na penzi musím šetřit vlastní peníze, abych dokázal v důchodu žít,“ podotkl finanční poradce.

S potřebou zavedení důchodového systému souhlasil také ekonom. „Nemyslím si však, že by se to v současné ekonomické situaci podařilo. Kdo se nepřipravuje na důchod, je šílenec nebo hazardér. Kdo tohle dělá a je spokojen, že si platí stejné daně na stejný důchodový systém, tak je blázen,“ doplnil Tajovský.

Hatlapatka dodal, že chápe, že se na důchod musí sám připravovat. „Současní senioři na to ale připravováni nebyli. Nikdo je nepřipravil, že když budou celý život pracovat, tak jednoho dne budou muset pochopit, že budou dostávat málo, protože není. ‚Pardon, omlouváme se.‘ To však není o omluvě. Je to o tom, že se systém musí vyřešit dlouhou dobu dopředu, a ne, že najednou zarazí tři miliony lidí přechodným stavem, abychom si vytrhli trn z paty v jednom rozpočtu. Nevidím v tom smysl,“ uzavřel s odkazem na snížení mimořádné valorizace penzí.

Tagy:
peníze senioři CNN Prima NEWS důchodová reforma úspory vláda valorizace starobní důchod Ondřej Hatlapatka Ladislav Tajovský