Vládní senátor ostře: Změna důchodů je protiústavní. Pohrdání seniory, zuří Jermanová

Snahu vlády o snížení červnové valorizace důchodů kritizují i někteří politici z pětikoalice. Například senátor Michael Canov (SLK) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS označil zmíněný návrh za protiústavní. Stejného názoru je v tomto případě i opoziční poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Naopak zastání vládní koalice našla u senátora Zdeňka Nytry (ODS).

O kontroverzním návrhu na snížení růstu penzí jednají poslanci už čtvrtý den v kuse. „Dobře se tam likvidují, ničí si zdraví. Přitom nemá smysl se tím návrhem zabývat, je dvojnásobně protiústavní,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Canov, který je členem Starostů pro Liberecký kraj – krajské buňky hnutí STAN.

„Jedná se ,pouze‘ o výdaje 19 miliard, což nemůže být považováno za dostatečně silný argument, aby bylo nutné projednávání v legislativní nouzi. Jedná se o důchody, nejde mluvit o škodě. Navíc je ten návrh retroaktivní,“ vysvětlil Canov svůj nesouhlas. Rovněž potvrdil, že pokud se diskuse přesune do Senátu, tak on sám poslance z pětikoalice nepodrží.

Podobným způsobem jako Canov argumentují také členové opozice. O retroaktivitě a nevhodnosti legislativní nouze hovořila v pořadu 360° na CNN Prima NEWS i Jaroslava Pokorná Jermanová. Doslova ji pak rozčílilo, že Sněmovna v pátek večer, kdy uběhlo 83,5 hodiny od úterního zahájení schůze, omezila čas pro vystoupení poslanců včetně řečníků s přednostním právem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Budu si mluvit, jak dlouho chci, zuřil Babiš. U pultíku ho obklopili opoziční poslanci

„Došlo ke zlomení jednacího řádu a ke zlomení přednostních práv. To mi přijde naprosto nepřípustné. Jde o nedemokratické jednání vládní koalice. Pětikoalice neumí jednat, neumí politiku a neumí dosáhnout kompromisu. Rozhodla se, že už ji názory opozice nezajímají, a tak nás válcuje silou. Arogance těchto politiků je neuvěřitelná. Vláda pohrdá seniory,“ prohlásil Jermanová.

Napětí ve vysílání CNN Prima NEWS klidnil Zdeněk Nytra. „Ať o případné protiústavnosti rozhodne Ústavní soud. Riziko tu bezesporu je,“ uvedl.

K údajnému válcování opozice pětikoalicí se pak senátor z ODS vyjádřil následovně: „Žijeme v parlamentní demokracii. Pokud má tedy určitá skupina většinu, tak by měla mít možnost prosadit své zákony, ať už jsou dobré či špatné. Nemyslím si, že by se více než 80 hodin jednání dalo označit tak, že opozice nedostala slovo. Kdyby tam někteří lidé s prominutím neplácali nesmysly a nečetli bakalářské práce, mohli se vyjádřit k meritu věci.“

Opozice obsadila řečnický pultík

Během vysílání se atmosféra ve Sněmovně ještě výrazně zhoršila. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš totiž odmítl respektovat rozhodnutí koaliční většiny o omezení řečnické doby pro všechny a opustit řečniště. Kolem něj se shromáždili další poslanci opozice, aby zabránili případnému Babišovu vyvedení ze sálu. Schůze dolní komory proto musela být přerušena.

Současná vláda předložila návrh s cílem omezit růst penzí v poměru k průměrné mzdě a zabránit tím zvyšování výdajů státu. Průměrný měsíční důchod by podle novely vzrostl od června o 760 korun místo o předpokládaných 1 770 korun. Stát by takovým krokem podle důvodové zprávy ušetřil letos 19,4 miliardy korun a příští rok 33 miliard korun.

Zástupci pětikoalice zmiňují, že jsou úpravy valorizace nutné kvůli udržitelnosti systému. Zároveň popírají, že s úpravou červnové valorizace otáleli. Argumentují nečekaně vysokým vzrůstem inflace, který neočekávala ani většina expertů. Kabinet chce prosadit návrh do 21. března, aby vstoupil v platnost včas. Proto požádal o jeho zrychlené projednání ve stavu legislativní nouze.

Představitelé vlády jsou přesvědčeni, že by k případné retroaktivitě docházelo pouze v případě, že se věc nestihne prosadit do zmíněného termínu 21. března.

Tagy:
důchodci Andrej Babiš opozice STAN ODS Senát Poslanecká sněmovna 360⁰ Pavlíny Wolfové důchody Ústava ANO 2011 Jaroslava Pokorná Jermanová vláda Zdeněk Nytra Michael Canov penze SLK 360° Poslanecká sněmovna ČR Senát Parlamentu ČR starobní důchod Jaroslava Jermanová Starostové pro Liberecký kraj