Vědci z NASA zachytili usměvavé Slunce: Je jako halloweenská dýně či Lékořičáček

Snímek Slunce jako halloweenský Jack-o'-lantern zachycený díky pozorovatelům v NASA.

Slunce jako halloweenská dýně

Observatoři NASA se na americký svátek Halloween podařilo zachytit Slunce v tematickém „převleku“. Podle Američanů na fotografiích pózovalo jako ukázková halloweenská dýně, zdálo se totiž, že má oči i úsměv.

Vydlabaná dýně se strašidelným úsměvem a očima je neoddělitelnou součástí svátku strašidel Halloween, který je v USA mimořádně populární.

A v NASA to dobře vědí. Když zachytili Slunce v pozici, v které to vypadalo, že má oči a úsměv na rtech, okamžitě ho pozorovatelé přirovnali k typické halloweenské dýni. „Smějící se“ hvězdu, kolem níž obíhá soustava planet, představitelé NASA okamžitě sdíleli na sociálních sítích.

Komentující pod příspěvkem uváděli, že jim snímek nepřipomíná pouze halloweenskou dýni, ale i třeba tzv. Marshmallow Man ze slavné americké komedie Krotitelé duchů. V českém znění byla tato postava známá jako „Lékořičáček“. Další na fotografiích Slunce viděli třeba lva nebo nepříliš pohlednou rybu známou jako tlustohlavec tasmánský.

Realitou je, že vědci na snímku zachytili tzv. koronální díry, tedy oblasti na Slunci, které jsou o něco chladnější než přilehlé okolí. Na hvězdě se občas objevují, čehož NASA v období Halloweenu využila.

Tagy: