Unikátní pohled na nebeskou scénu: Webbův teleskop zachytil v Orlí mlhovině dechberoucí úkaz

Vesmírný dalekohled Jamese Webba zachytil „temnou stranu“ obvykle éterických Pilířů stvoření. Úkaz, který se nachází ve vzdálenosti 6 500 světelných let v Orlí mlhovině, zveřejnila NASA. Ikonické věže na snímku připomínají přízračné bytosti.

Minulý týden vesmírná observatoř zveřejnila zářivý pohled na věže Pilířů stvoření v infračervené oblasti. Útvar je tvořen mezihvězdným prachem a plynem, září díky mladým hvězdám. Není to však pouze barevné spektrum, které zaujme. Trojrozměrné struktury jsou také velice mohutné. NASA uvádí, že na délku měří asi pět světelných let, přičemž jeden světelný rok odpovídá asi devíti a půl bilionům kilometrů.

Na nejnovějším Webbově snímku, který zachytil tento útvar ve středním infračerveném světle, připomíná šedý prach přízračné postavy, které vyskakují napříč vesmírem. Hvězdy jsou prachem skryty, ale některé z nich pronikají temnotou v červeném světle, uvádí CNN.

Jedná se o zcela nový pohled na nebeskou scénu, kterou poprvé pozoroval Hubbleův vesmírný teleskop v roce 1995, znovu pak v roce 2014. Infračervené světlo je pro lidské oko neviditelné, a tak Webbův dalekohled nabízí pohled na jinak skryté aspekty vesmíru. Poslední snímek díky střednímu infračervenému záření, jinak přezdívané MIRI, zachycuje více detailů prachu a struktury pilířů.

Dalekohled zachycuje detaily

Přestože se v pilířích vytvořily tisíce hvězd a obvykle září jako centrální prvek, jejich hvězdné světlo nelze ve středním infračerveném světle detekovat. Místo toho MIRI zaznamenává pouze nejmladší hvězdy, které ještě neshodily prachové obaly – na snímku září jako rubíny. Modré hvězdy na snímku mezitím představují starší hvězdy, které se vrstev plynu a prachu již zbavily.

Schopnost teleskopu pracovat ve středním infračerveném pásmu dokáže zachytit detaily plynu a prachu v pilířích i jejich okolí. V pozadí snímku jsou husté oblasti prachu znázorněny šedou barvou, zatímco v červené oblasti podobné horizontu se zdržuje rozptýlenější prach. Na rozdíl od mnoha Webbových snímků z poslední doby se v pozadí nelesknou žádné galaxie.

Pohled na Pilíře stvoření ve střední infračervené oblasti umožní vědcům lépe pochopit proces vzniku hvězd v průběhu milionů let.

Tagy:
věda vesmír NASA hvězda vědci snímek Vesmírný dalekohled Jamese Webba Hubbleův vesmírný dalekohled Orlí mlhovina pilíře stvoření