Je zde tlak, aby se na COVID-19 očkovalo. Vyjádření Pekové mě zaráží, říká Vojtěch

Adam Vojtěch

Je to 16 dnů, co Adam Vojtěch rezignoval na funkci ministra zdravotnictví

Před více než dvěma týdny rezignoval Adam Vojtěch (za ANO) na funkci ministra zdravotnictví a zůstal poslancem. Po skončení volebního období chce politiku opustit úplně. Jak pohlíží na opatření, která zavedl jeho nástupce Roman Prymula (za ANO)? A testuje se v České republice málo, nebo příliš? Na to se ptala redaktorka CNN Prima NEWS Lenka Špillarová.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula prohlásil, že pokud se nenecháme očkovat, epidemie nezmizí. Podle Vojtěcha je očkování jednou z prevencí, ale je potřeba mít ověřenou a zaregistrovanou vakcínu. „Je zde určitý tlak na to, aby v České republice nějaká vakcína byla, především abychom mohli proočkovat rizikové skupiny. Pro ně by vakcína měla být prioritně určena. Za mě musí vakcína projít všemi testy, pokud tomu tak bude – bude bezpečná, účinná a zaregistrována, mohla by určitě pomoci,“ uvedl Vojtěch

S vlastním očkováním by neměl problém, ale zdůraznil, že nepatří do rizikové skupiny. „Vakcína musí splnit poměrně přísné požadavky. Nemluvíme tedy o látce vyrobené za den, ale o mnohem delším čase. Myslím, že samotné firmy, které ji vyrábějí a mají nad jejím vývojem dohled nedovolí, aby vakcína způsobila více škody než užitku,“ konstatoval Vojtěch.

Chtěli jsme zvládat 25 tisíc testů denně, to se podařilo

Vojtěch soudí, že je aktuální počet provedených testů adekvátní. „Před dvěma měsíci jsem ještě jako ministr zdravotnictví řekl, že bychom se na podzim chtěli dostat na 25 tisíc testů denně. Tam už prakticky jsme, děláme pravidelně přes 20 tisíc tesů a myslím, že to odpovídá aktuální situaci,“ pokračovat Vojtěch.

Aktuálně lidé podle něj spoléhají na nové testy, které by se mohly odebírat ze slin a jejich výsledek by člověk věděl do 45 minut. „Celému systému by se ulehčilo, mohlo by se dělat více testů a levněji,“ míní bývalý ministr.

S opatřeními, která jeho nástupce zavedl, Vojtěch v mnohém souhlasí: „V celkovém souhrnu, jak se situace vyvíjí, a jak se spíše zhoršuje, musíme zavést opatření. Ta jsou na místě. Nehodnotím detaily, jako že se nemůže zpívat, ale fakt, že nějaká opatření, abychom snížili počet diagnostikovaných, musí být.“

Osobně Vojtěcha ale zaráží a mrzí tvrzení některých lékařů a biologů, kteří aktuální epidemickou situace zlehčují. „Četl jsem, co uvedla bioložka Soňa Peková o tom, že virus je do Vánoc pryč a žádná druhá vlna neexistuje. Je jedno, jak to budeme nazývat – první přerušená vlna nebo druhá. Stačí se podívat na data hospitalizovaných v nemocnicích a je jasné, že tu nemoc je a počet případů stoupá.“

Už před létem Peková oznamovala, že virus během letních měsíců zmizí, to se ale nestalo. „Teď se vyjadřuje obdobně, a docela mě to zaráží. Jsou zde různé modely, kdy se diskutuje o tom, že koncem roku může virus kulminovat a situace se začne stabilizovat. Já bych si to samozřejmě přál, ale nikdo stoprocentně nedokáže něco takového říci,“ dodal Vojtěch.

Od lékařů Vojtěch očekává jednotný názor na aktuální situaci. „Pro běžné lidi je matoucí, když se každý lékař vyjadřuje k situace jinak. Nemusí spolu souhlasit v každém detailu, ale měli by být zajedno v přístupu k nemoci,“ zmínil Vojtěch.

Koncert bude, živit zpěvem se ale nehodlám

Poté, co Vojtěch opustil svůj post ministra libuje si v tom, že má více času na odpočinek a spánek. „Poslední tři roky jsem vstával v pět ráno, teď už to tak není. Mám mnohem víc volného času na svou manželku a přátele,“ uvedl.

Vojtěch nadále přemýšlí, jakou kariérní cestou se vydá. Zpěvem se ale živit nehodlá. „Je to koníček a tím zůstane. Dávno jsem se rozhodl, že nepůjdu na konzervatoř, ale na právnickou fakultu a budu dělat něco jiného. Hudba ale v mém srdci je a bude tam vždy,“ dodal Vojtěch.

Během rozhovoru také padla otázka ohledně koncertu, který vznikl původně z recese. Lístky na něj jsou již vyprodané. „Je pravda, že jsem výzvu, která byla v nadsázce, přijal a s organizátorem jsme se dohodli, že představení uspořádáme. Teď čekáme jen na vhodný termín. Chtěl bych, aby to mělo charitativní podtext a peníze, které vybereme, půjdou na nějaký hezký projekt ve zdravotnictví,“ uvedl Vojtěch.

Tagy: