Jednání o pětitisícovém příspěvku neselhalo. Ve středu ho schválíme, ujistil Jurečka

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

PARTIE Terezie Tománkové 29.5.2022

Jednání o pětitisícovém příspěvku na dítě neselhalo, zdůraznil v neděli v Partii Terezie Tománkové televize CNN Prima NEWS ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ten zároveň ujistil, že ve středu jej kabinet Petra Fialy (ODS) schválí. Peníze by měly být vyplaceny v srpnu.

„Jednání o příspěvku neselhalo. Už v úterý jsem viděl, že k němu jsou připomínky. Stálo za to dopracovat některé technicko-legislativní připomínky. Proto jsem sám navrhl přerušení. To se děje u několika desítek materiálu – dočištění textu a pozdější schválení. Na schválení ale ve vládě panuje shoda. Ve středu jej schválíme, to vím jistě,“ uklidnil šéf resortu práce a sociálních věcí.

Kabinet totiž původně avizoval, že pětitisícovou pomoc schválí už minulou středu. Nakonec by jej ministři měli ale odkývnout až příští týden.

Podle poslance ANO Aleše Juchelky je příspěvek příkladem chaosu. „27. dubna jsme se o něm dozvěděli, mělo to být z čistého příjmu. Za tři dny jsme se dozvěděli, že to bude z hrubého. Chápu, že se člověk muže splést, ale opravit se po třech dnech a desítkách vyjádření? To je dlouhá doba. Po měsíci nemáme legislativní návrh, prakticky nic. Navíc jsme se dozvěděli, že je zákon v rozporu s Ústavou a unijním právem. My jako opozice máme kusé informace a nemáme se k čemu vyjádřit,“ vyčetl Juchelka Jurečkovi a vyzval jej k rezignaci.

Ministr na to ale reagoval slovy, že vzdát se svého mandátu nechystá. „Na politikaření nemám na rozdíl od Juchelky čas,“ podotkl.

Pět tisíc mají dostat rodiny s příjmem do milionu korun ročně hrubého na každé dítě do 18 let. A to i rodiče, kterým se dítě narodí do konce roku 2022. Pomoc by se měla vyplácet od srpna. Podrobnosti k příspěvku čtěte ZDE.

Tagy: