Jedno století ve společnosti zvířat: Úžasná Betty White tak, jak ji neznáte

Betty White zná celý svět jako nezapomenutelnou herečku a komičku, která nás opustila poslední den v roce 2021. O to smutnější její odchod byl, že za pár dní by oslavila neskutečných sto let. Tato informace proletěla celý svět, málokdo o ní ale ví, jak velkou zásluhu měla na záchraně zvířat. A jelikož v jejich společnosti žila odmalička, můžeme bez nadsázky říct, že zvířata měla neohroženou ochránkyni celé jedno století. „Moji rodiče byli opravdu zarytí milovníci zvířat a jsem moc ráda, že na mě tuto vášeň přenesli,“ napsala Betty ve své knize Betty & Friends.

Začátky se zvířaty

Betty už jako malé děvče pomáhala rodičům s péčí o zvířata lidí, kteří se o ně nemohli dál starat, většinou za to mohla Velká hospodářská krize (která ovlivnila světové hospodářství ve 30. letech a byla největší ekonomickou krizí 20. století). Betty ráda poznávala všechny druhy zvířat, převážně v zoologických zahradách, které ráda navštěvovala. To se promítlo v její budoucích aktivitách i do jejího televizního pořadu, který v 70. letech vytvořila  – The Pet Set. Představovala v něm domácí mazlíčky slavných, ale i exotická zvířata s jejich trenéry. Jako byl například slavný Ralph Helfer, který dorazil s leopardy, slony a dalšími ohroženými druhy, které byly „cvičeny v lásce“. Chtěli tak ukázat, že není potřeba zvířata trestat a bičovat, aby byla poslušná. Sama Betty například neohroženě vyčesávala hřívu lvovi.

Milovnice goril i slonů

Během své dlouhé kariéry podporovala nespočet neziskových organizací na záchranu zvířat. A tak není divu, že k jejím nedožitých 100. narozeninám Betty ve vzpomínce přála většina z nich napříč světem: „Kromě svého legendárního postavení herečky, komičky a producentky Betty White prokázala celoživotní odhodlání pomáhat zvířatům v nouzi, včetně oddané podpory místním útulkům a snahám o dobré životní podmínky zvířat, zuřivě prosazuje a chrání zájmy zvířat ve svých zábavních projektech a osobně adoptoval mnoho zachráněných zvířat,“ uvedl Matt Bershadker, prezident a generální ředitel ASPCA (Americká společnost pro prevenci týrání zvířat je nezisková organizace zabývající se prevencí týrání zvířat.) pro online magazín Today.

Byla také ve správní radě neziskové organizace Greater Los Angeles Zoo Association (nezisková organizace podporující a dohlížející na zoo) a to pro svůj velký zájem o ochranu volně žijících živočichů a šíření osvěty o nich. Ošetřovatelé ze Zoo Los Angeles, ke které měla Betty velmi blízko, nešetřili chválou: „Její zájem o gorily nám pomohl při stavbě jejich výběhů, jen díky ní jsme sehnali dostatečné příspěvky. Velký vliv měla i na stavbu sloního zázemí.“

„Jednou přijela s kufrem svého auta naplněným prázdnými ruličkami od toaletního papíru, které si šetřila, protože věděla, že je zoo potřebuje k nacpání jídla a oblíbeným hrám pro zvířata.“

Na její počest zoo pojmenovala orangutanku Elku podle postavy, kterou Betty ztvárnila ve filmu „Hot in Cleveland“.

Investice do odvrácení ekologických katastrof

White byla také extrémně aktivní v Morris Animal Foundation, neziskové organizaci, která investuje do vědy s cílem zlepšit zdraví zvířat. Osobně sponzorovala více než 30 studií, které zlepšily zdraví psů, koček, koní a volně žijících zvířat. V roce 2010 tato organizace vytvořila fond „Betty White Wildlife Rapid Response Fund“ s darem od Betty po úniku ropy z Deepwater Horizon, ekologické katastrofě v Mexickém zálivu. Fond podpořil studie o dopadu úniku na delfíny skákavé. Nyní fond nazývaný „Betty White Wildlife Fund“, pokračuje ve financování výzkumu a řešení katastrof v přírodě.

We dug through our archives to find one-of-a-kind photos of Betty White from her decades of work with Morris Animal...

Posted by Morris Animal Foundation on Friday, December 31, 2021

Například v roce 2020 poskytl 1 milion dolarů na podporu záchrany, rehabilitace a vypouštění zvířat po ničivých lesních požárech v Austrálii.

Adoptovala dva vodící psy

Betty White pomáhala i lidem. Byla velkým zastáncem vodicích psů. Se svým přítelem Tomem Sullivanem, který jako nemluvně přišel o zrak, napsala dvě knihy o vodících psech. Když se Sullivanův vysloužilý vodící pes, Dinah, blížil k důchodu a Tom potřeboval nového, Betty Dinaha adoptovala a sdíleli spolu ještě dalších pět nádherných let. Stejně tak adoptovala Pontiaca, který výcvikem vodících psů neprošel. Byl totiž moc kontaktní, a tak zlatý retrívr našel domov u Betty. Generální ředitelka Guide Dogs for the Blind velmi vtipně Betty popsala: „Je to lidská verze zlatého retrívra.“ Ti mají totiž velmi rádi lidi a stejná byla i Betty.

Kromě této organizace byla Betty přítelkyní i The Seeing Eye, nejstarší školy vodicích psů v Americe. Pro tu každoročně do aukce věnovala netradiční předmět: „Večeři se sebou sama“. „Byla zastáncem rovnoprávnosti lidí, kteří využívají vodicí psy pro přístup do restaurací, hotelů a dopravy. Milovala naše psy a oni milovali ji,“ popisují pracovníci The Seeing Eye.

Jako herečka podporovala i iniciativu „No Animals Were Harmed“ na ochranu zvířecích herců ve filmech, televizních pořadech a reklamách.

„Betty byla nenahraditelnou silou v přeměně světa v lepší místo pro všechna zvířata a zasvětila svůj život zlepšení jejich zdraví a pohody,“ řekla krásně Tiffany Grunert, prezidentka Morris Animal Foundation.

Tagy:
zdraví Austrálie Los Angeles nezisková organizace herec Betty Whiteová Vodicí pes Velká hospodářská krize Deepwater Horizon: Moře v plamenech Pontiac Tom Sullivan