Jelínek: Naváže Pavel na Havlovu zahraniční politiku? Občas sledujeme spíše její karikaturu

V zahraniční politice Petr Pavel našlapuje velmi opatrně. Někdy mám pocit, že se snaží navázat na Václava Havla v hodnotové politice – jenže spíše se jedná o karikaturu. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl politolog Lukáš Jelínek. Zdůraznil, že česká zahraniční politika musí být jednohlasná.

„Pavlův výrok na mnichovské Bezpečnostní konferenci – kdy vyjádřil skepsi ohledně toho, zda se Ukrajině letos podaří válku vyhrát – je jedním z nemnoha Pavlových výroků v zahraniční politice, kdy se snaží být velmi opatrný a opatrně našlapovat. Tak to v otázce války na Ukrajině dělal i během kampaně,“ podotkl Jelínek. Výrok nově zvoleného prezidenta, který do úřadu nastoupí 9. března, podráždil ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kulebu.

„Už v kampani nechtěl být spojován s válečným štvaním, o němž hovořil Andrej Babiš (ANO). Pavel dlouhodobě připomíná, že válka je věc komplikovaná a výsledky se zdaleka nedají předjímat. To si myslím že není v rozporu s českou zahraniční politikou,“ pokračoval s tím, že naopak taková prohlášení dodávají hlasům „ústavních činitelů realistický základ“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přátelské setkání prvních dam. Zemanová s Pavlovou řešila práci, ale i módu nebo mazlíčky

Jinou věcí jsou podle Jelínka vyjádření Pavla v týdnu po jeho zvolení. „Vyslovoval se pro přijetí země do EU nebo NATO i pro dodávky všech možných zbraňových systémů na Ukrajinu. Měl jsem pocit, že se snaží navázat na hodnotovou zahraniční politiku, kterou máme spojenou s Havlem. Ale v určitých okamžicích mi to připadalo spíše jako karikatura této politiky – přetažení určitého rámce,“ podotkl.

Buďme na Pavla zvědaví

Připomněl také, že sám Pavel říkal, že do doby, než usedne na Hradě a složí slib, si může dovolit ostřejší vyjádření než ta, která bude pronášet jako řádný prezident. „Tak buďme zvědaví, jestli to dodrží. Podstatné totiž je, aby byla česká zahraniční politika jednohlasná a neopakovalo se to, co jsme zažili za Václava Klause nebo Miloše Zemana,“ doplnil.

Hostem pořadu byl také komentátor Petr Kamberský. Ten vzpomněl, jak Pavel sliboval klid, řád a zkušenosti nejen v domácí, ale zejména zahraniční politice. „A za pár dní, kdy je zvoleným prezidentem, v ní udělal docela velké haló. V zahraniční politice by měl být více kompetentní než v té domácí. Co bude po uvedení do úřadu dělat si neodvážím odhadnout. Zatím se jen zdá, že chce být opravdu aktivním prezidentem,“ dodal.

Tagy: