Babiš našel obětní beránky. Možná změní image, míní politolog o konci Prchala a dalších

Vždy je lehčí najít obětního beránka v marketérech a managementu než v politicích. Tak hodnotil konec několika klíčových spolupracovníků expremiéra Andreje Babiše (ANO) politolog Lukáš Jelínek ve vysílání CNN Prima NEWS. Dosud se hovoří o odchodu marketéra Marka Prchala, skončí také mluvčí Vladimír Vořechovský a vedoucí kampaně Thünde Bartha. Co může podle experta konec klíčových členů Babišova týmu znamenat?

„Může to být drobná nápověda. Platí pravidlo: ‚Nikdy neměň vítězný tým.‘ Tento tým dosahoval výborných výsledků, ale vítězství se nedostavilo. Vždy je lehčí najít obětního beránka v marketérech a managementu než v politicích. To může být jedna linka a důvod jejich odchodu,“ přiblížil ve vysílání CNN Prima NEWS Jelínek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMATDesetiletá éra skončila. Prchal udělal z Babišových sítí fenomén, co trhalo rekordy?

Druhý důvod se týká samotného Babiše. „Nebo bude chtít výrazně změnit image a působit jinak, na což se mu budou hodit nové nápady a spolupracovníci. Ale rovnou říkám, že se s Babišem velmi obtížně pracuje. To znamená, že jeho převod v jiného Babiše nemusí dopadnout úspěšně,“ pokračoval.

Politolog si také zaspekuloval nad třetí možností. „Třeba nejdříve odchází Babišův nejbližší tým a po čase se vytrousí i sám šéf hnutí ANO. Na nové spolupracovníky by si možná už těžko zvykal. Podle mě není ani vyloučeno, že si Babiš pojede vlastní linku v politice, bude se soustředit na práci v terénu a věci kolem politických strategií. Komunikaci bude soustředit na jiné lidi z hnutí ANO, kteří časem třeba převezmou i veškerou moc po Babišovi,“ dodal Jelínek.

Hostem vysílání byl také novinář Patrik Eichler. Ten zdůraznil, že šokující zprávou by bylo, kdyby se Babiš rozhodl odejít ze Sněmovny nebo z čela hnutí ANO. „Druhou možnost ale moc nepředpokládám. Je zajímavé, že Prchal a spol. spolupracovali s Babišem dlouhá léta, dokonce deset let. V tom je ta zpráva překvapivá. Mohli jsme si myslet, že jsou tito lidé s Babišem spojeni navěky. To, že z týmů odcházejí mluvčí, marketéři nebo tajemníci politiků ale z minulosti známe,“ řekl.

Tagy:
marketing prezidentské volby kampaň politika Andrej Babiš CNN Prima NEWS volby politolog Lukáš Jelínek ANO 2011 Vladimír Vořechovský vedení Tünde Bartha Marek Prchal spolupracovníci Patrik Eichler Poslanecká sněmovna ČR