Jermanová kritizuje kandidaturu Síkely na eurokomisaře. Nominovat se měla i žena, zní ze STAN

Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO)

Kandidátem vlády na příštího eurokomisaře je ministr průmyslu Síkela

Vládním kandidátem na příštího českého eurokomisaře je ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Podle nově zvolené europoslankyně Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) to není dobrá volba. Od Starostů pak zaznívá názor, že vyjednávací pozice Česka by byla silnější, kdyby vláda nominovala i ženu. Rozhodnutí ale prý respektují.

Vláda rozhodla, že českým kandidátem na eurokomisaře se stane Jozef Síkela. Od nově zvolené europoslankyně Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) se ale dočkala kritiky. „Po všech těch divadlech slepenec sáhl po ministru Síkelovi. Osobnostně ani odborně to není dobrá volba. Vláda by měla ale také jasně říci, o jakou agendu usiluje,“ napsala na síti X.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Oceňovaný starosta a nadšený hokejista. Kdo je nástupcem na Síkelově ministerstvu Lukáš Vlček?

Síkela není vhodným kandidátem ani podle místopředsedy sněmovního rozpočtového výboru Jana Hrnčíře (SPD). „Pan ministr Síkela se zapsal v České republice především tím, jak nezvládl energetickou krizi,“ uvedl Hrnčíř v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Síkela se ale na tiskové konferenci po jednání vlády hájil pravým opakem – energetickou krizi prý zvládl. To ale Hrnčíř odmítá. „Ceny energií, které platí české domácnosti a firmy, patří k nejvyšším ve Visegrádské čtyřce, takže nevím, jak může prohlásit, že to zvládl. Vždyť je to vidět i na průmyslu, který nám tady docela uvadá právě kvůli energetice, která se nezvládla,“ sdělil Hrnčíř.

Od Starostů zaznívá názor, že nominována měla být také žena. „Jako STAN jsme prosazovali, aby Česko poslalo do Bruselu nominaci muže a ženy, jak to chce i předsedkyně Ursula von der Leyenová. Věřím, že bychom pak měli lepší vyjednávací pozici. Rozhodnutí vlády je nicméně jasné a respektuji ho. Chci také ocenit, že byla respektována dohoda o tom, že právo nominovat mají Starostové,“ napsal na sociální síti X ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN).

Podobně se vyjádřil také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Jsem rád, že jeden z našich nominantů získal podporu koalice, byl bych raději, kdyby ji získali oba. Věřím, že naše vyjednávací pozice by tak byla silnější,“ napsal Rakušan na síti X.

Starostové navrhovali i Danuši Nerudovou, ta ale neuspěla. Na jejím závazku být aktivní a pracovat na prosazování zájmů Česka v Evropě se ale prý nic nemění. „Česko musí hrát v Evropě první ligu. Budu pokračovat v celé řadě důležitých iniciativ, které jsem zahájila v posledních týdnech, ať už v rámci Evropského parlamentu, EPP či hnutí STAN,“ napsala na síti X.

Podle člena sněmovního rozpočtového výboru Michaela Kohajdy (za KDU-ČSL) je nominace dobrým rozhodnutím. „Podporoval jsem Jozefa Síkelu jako nejvhodnějšího kandidáta. Jednak je dobré, že je to ministr, což je silná politická figura, a za druhé má velmi pozitivní zkušenosti z praxe. Určitě má i dobré jazykové vybavení. Je to ideální kandidát,“ řekl Kohajda v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Podle komentátora CNN Prima NEWS Thomase Kulidakise není překvapením, že byl nominován právě Síkela. „Z těch tří navržených kandidátů byl jediný, který vyhovuje tomu, co se v Bruselu počítá. To znamená, že má za sebou nějakou exekutivní funkci. Paní Nerudová za sebou žádnou funkci nemá a nepočítá se ani Marcel Kolaja, který neuspěl ve volbách,“ uvedl Kulidakis ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podobně to vidí i komentátorka Lenka Zlámalová. „Jozef Síkela byl slabý a špatný ministr průmyslu. Pokud se ale stane eurokomisařem, bude to náš nejlepší komisař v historii. Mezi svými předchůdci je pořád hvězda. O mimořádně slabých portfoliích, která jsme měli, nemluvě,“ napsala na síti X.

Síkela si nominace prý váží. „Pro mě je velkou ctí, že se vládní kolegové jednomyslně shodli na tom, že právě já jsem vhodným kandidátem pro tuto důležitou roli. Děkuji jim proto za jejich důvěru, udělám maximum pro to, abychom tuto příležitost využili opravdu co nejlépe,“ napsal na síti X.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zákon o kybernetické bezpečnosti je jako Green Deal, chybí vyčíslení dopadů, kritizoval expert

Tagy: